NEIZVJESNA UTRKA

U srijedu će biti poznata dva posljednja kandidata za britanskog premijera

Rezultati o posljednjih dvoje kandidata bit će objavljeni u 16 sati, a potom se utrka seli među članove konzervativne stranke

Kandidati za britanskog premijera: Penny Mordaunt, Rishi Sunak, Liz Truss

 Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Pa Images/Alamy/Alamy/Profimedia

Odluka koja će biti dva posljednja kandidata za britanskog premijera bit će donesena u srijedu, a vjerojatno je da će se u završnici ministrica vanjskih poslova Liz Truss ili trgovine Penny Mordaunt boriti s Rishijem Sunakom koji je u utorak dobio najviše glasova.

Sunak, bivši britanski ministar financija, zadržao je vodstvo u utorak među konzervativnim zastupnicima u utrci da zamijene Borisa Johnsona na funkciji premijera, no preostale dvije protivnice ne zaostaju previše, zbog čega je utrka i dalje neizvjesna.

Rezultati o posljednjih dvoje kandidata bit će objavljeni u 16,00 sati, a potom se utrka seli među članove konzervativne stranke koji će odlučiti o novom lideru i premijeru. Rezultati će biti objavljeni 5. rujna.

Sunak, čija je ostavka u vladi pomogla pri odlasku Borisa Johnsona, ne može nikako biti siguran u svoju pobjedu.

Trenutno je Mordaunt ‘outsiderica‘ jer će desno krilo stranke vjerojatno stati iza Truss nakon što je Kim Badenoch u utorak otpala.

Bivši ministar David Davis smatra da Sunaku paše u završnici imati Lis Truss jer će ona od njega izgubiti, ali ga ujedno optužuje da je izveo manevar "preraspodjele glasova" kako bi je dobio za svoju protivnicu.

No, anketa YouGov objavljena prije glasanja pokazala je da je Sunak, unatoč popularnosti među kolegama u parlamentu, najmanje privlačan kandidat članovima stranke.

Mordaunt je ranije vodila u istom istraživanju. Sada je međutim iza Truss nakon nekoliko dana tijekom kojih je njezin bivši šef David Frost kritizirao njezin rad, a doveo se u pitanje i njezin stav o pravima transseksualnih osoba.

No, za razliku od 2019. kada je Johnson bio jasan favorit izbora, sada je teže predvidjeti rezultat. Ankete ipak daju naslutiti da će Sunak izgubiti s kim god bude u završnoj utrci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:59