SMRT ŠEFA WAGNERA

U St. Peterburgu pokopan Prigožin, incident na ispraćaju njegovog zamjenika: ‘Ne snimaj!‘

Šef Wagnera pokopan je na privatnom pogrebu na groblju u Sankt Peterburgu

Pogreb Valerija Čekalova u Sankt Peterburgu

 Olga Maltseva/Afp

Šef Wagnera Jevgenij Prigožin pokopan je na privatnom pogrebu na groblju u Sankt Peterburgu, objavio je njegov tim za medije.

Pogreb zapovjednika ruskih plaćenika, koji je prošli tjedan poginuo u zrakoplovnoj nesreći, održan je u krugu obitelji i prijatelja na groblju u predgrađu njegova rodnog grada Sankt Peterburga, objavio je danas Prigožinov ured za odnose s javnošću.

"Posljednje zbogom Jevgeniju Viktoroviču je održano u privatnom krugu. Oni koji se žele oprostiti mogu posjetiti groblje Porohovskoje", piše u kratkoj objavi na Telegramu uz fotografiju Jevgenija Prigožina.

image

Prigožinov grob

Olga Maltseva/Afp
image

Prigožinov grob

Olga Maltseva/Afp
image

Prigožinov grob

Olga Maltseva/Afp

Privatna ceremonija bila je u oštroj suprotnosti s Prigožinovim agresivnim, samoreklamirajućim životnim stilom, navodi Reuters. Ruska novinska kuća MSK1.RU citirala je osoblje groblja koje je reklo da je privatni pogreb bio želja obitelji.

Za Kremlj je to značilo da se događaj ne može pretvoriti u veliku javnu manifestaciju potpore Prigožinu, nemilosrdnoj ličnosti kojoj su se neki u Rusiji divili jer je svoje plaćeničke snage ubacio u najžešće bitke rata u Ukrajini i otvoreno govorio o nedostacima ruske vojske i njezinog vodstva.

image
Natalia Kolesnikova/Afp

Ruski predsjednik Vladimir Putin ne planira prisustvovati pogrebu vođe Wagnerovih plaćenika Jevgenija Prigožina, priopćio je ranije danas Kremlj.

Do pada zrakoplova je došlo dva mjeseca nakon što su Prigožin i njegovi plaćenici pokrenuli pobunu protiv Putinovih najviših vojnih zapovjednika u kojoj su preuzeli kontrolu nad južnim gradom Rostovom i napredovali prema Moskvi prije nego što su se vratili kad su bili 200 km od prijestolnice.

"Prisutnost predsjednika nije predviđena", rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje hoće li Putin prisustvovati. Peskov je rekao da Kremlj nema nikakvih konkretnih informacija o pogrebu koji organizira obitelj.

Istražitelji su u nedjelju rekli da su genetski testovi potvrdili da je Prigožin bio među 10 ljudi koji su poginuli u zrakoplovu.

Kremlj je odbacio kao "apsolutnu laž" sugestiju nekih zapadnih političara i komentatora da je Putin naredio da se Prigožin ubije iz osvete.

image

Pogreb Valerija Čekalova u Sankt Peterburgu

Olga Maltseva/Afp
image

Pogreb Valerija Čekalova u Sankt Peterburgu

Olga Maltseva/Afp
image

Pogreb Valerija Čekalova u Sankt Peterburgu

Olga Maltseva/Afp

Za razliku od Prigožinovog privatnog pogreba, na pogrebu Valerija Čekalova, jednog od zamjenika Jevgenija Prigožina koji je prošlog tjedna poginuo sa svojim šefom u avionskoj nesreći, došli su deseci ljudi.

Reuters javlja da su se obitelji Velerija Čekalova, šefa Wagnerove logistike, pridružili deseci ljudi, od kojih je Reuters neke identificirao kao Wagnerove plaćenike, na groblju Severnoe u Sankt Peterburgu.

Ruski pravoslavni svećenik izmolio je molitve ispred Čekalovljevog lijesa dok su se obitelj, prijatelji i bivši kolege, neki držeći grozdove cvijeća, opraštali, pokazao je Reutersov video.

Neki, uključujući žene i djecu sa sunčanim naočalama, prišli su poljubiti njegov lijes. Neidentificirani ožalošćeni na sprovodu naredili su snimatelju i fotografu Reutersa da prestanu snimati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 10:47