NAPAO PREDSJEDNIKA

U stanu mladića koji je ošamario Emmanuela Macrona pronašli vatreno oružje i Mein Kampf

Nezaposleni 28-godišnjak priznao je da je bio blizak s protuvladinim, prosvjednim pokretom ‘žutim prslucima‘
Emmanuel Macron i Damien Tarel
 AFP, Instagram

Muškarac koji je sudjelovao u incidentu u kojem je u utorak na svečanom dočeku na jugozapadu Francuske ošamaren francuski predsjednik Emmanuel Macron u svom je domu držao vatreno oružje i primjerak Hitlerove knjige Mein Kampf.

Arthur C. uhićen je kao suučesnik Damiena Tarela i optužen da snimao šamar i objavio ga na internetu. Prema dosadašnjim saznanjima, dvojac se udružio, a u trenutku napada oba muškarca navodno su bila u alkoholiziranom stanju.

Damien Tarel, koji je ošamario Macrona, na društvenim mrežama prati rojalističke i ultrakonzervativne katoličke stranice pa se zaključuje da je riječ o još jednom pokazatelju da se ekstremizam uvukao u francusku politiku i društvo.

Macron nije bio ozlijeđen i nastavio je s obavezama prema planu zbog čega su ga mediji pohvalili. Sretao se s građanima što je i cilj njegove turneje, da nakon pandemije, a prije izbora, obnovi kontakt s građanima.

image
Emmanuel Macron
Screenshot/Twitter

Tarela se opisuje kao obožavatelja igrica u kojem se u srednjovjekovnom ambijentu vode ratovi, a dok je udarao Macrona vikao je "Montjoie Saint Denis", što je srednjovjekovni, rojalistički ratni poklič i znak podrške ekstremističkim krugovima u Francuskoj. Čini se da se Tarelu zamutila granica između stvarnog svijeta i videoigara. Kada su mladića, koji živi s majkom i radi razne neobične poslove, pitali zašto je učinio to što je učinio, u svojim odgovorima je ponudio "ideološki gulaš", rekli su izvori iz policije.

Oba muškarca opisana su kao osobe koje žive na društvenim marginama u paralelnom svijetu srednjovjekovne nostalgije i video igrica. Neki mediji su javili da su povezani s Žutim prslucima, pokretom protiv sve veće nejednakosti u društvu, a za kojeg simpatije imaju i ultradesničari i ultraljevica.

Marcon je napad na sebe otresao riječima da iza njega stoji "idiotizmom", a liderica desničarske opozicije Marine Le Pen se brzo distancirala i osudila ga jer želi održati novi umiveni imidž stranke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 09:17