PANIKA

U strahu od nove varijante korone širi se popis zemalja koje ukidaju promet s Velikom Britanijom

Među zemljama koje su momentalno prekinule zračni promet s Ujedinjenim Kraljevstvom je i Hrvatska
Ilustracija
 Adrian Dennis/AFP

Poljska i Danska zadnje su u nizu država koje privremeno obustavljaju zračni promet s Velikom Britanijom u strahu od nove varijante koronavirusa koja se pokazala zaraznijom, a slučajevi su već identificirani i u Italiji, Njemačkoj, Nizozemskoj, javljaju agencije u ponedjeljak.

Letovi iz Velike Britanije za Poljsku obustavljaju se od ponoći u ponedjeljak zbog zabrinutosti novim sojem koronavirusa, objavio je glasnogovornik poljske vlade na Twitteru.

Dansko ministarstvo prometa objavilo je da će letovi iz Velike Britanije za Dansku biti prekinuti od ponedjeljka u 10 sati u trajanju od 48 sati.

Zabrane diljem Europe

Britanski premijer Boris Johnson objavio je u subotu da je novi soj virusa izazvao brzi rast broja zaraženih i njegova vlada ojačala je ograničenja kretanja za London i obližnja područja čime su pale u vodu nade da će doći do nekih oblika popuštanja mjera za Božić.

Niz europskih zemalja privremeno prekida zračni promet s Velikom Britanijom, među njima i Hrvatska.

Nizozemska je prva zabranila letove u nedjelju, a slične su mjere zatim poduzele Belgija, Austrija, Francuska, Italija, Litva, Latvija, Estonija, Bugarska Češka, Švedska.

Zabranu bi mogla uvesti cijela Europska unija, jer traju konzultacije o zajedničkom odgovoru na pomorske, željezničke i cestovne veze s Britanijom.

Irska uvodi 48-zabranu letova s Britanijom, a uvodi i ograničenje trajektnog prometa, piše agencija dpa. Izvan Europe Argentina, Čile, El Salvador, Iran najavili su prekid zračnog prometa, a nešto ranije i Kanada.

Johnson je za ponedjeljak sazvao sastanak vladina ureda za izvanredna stanja na kojem će se raspravljati o međunarodnom prometu, posebice teretnom u i iz Velike Britanije, rekla je u nedjelju vladina glasnogovornica.

Svjetska zdravstvena organizacija ističe da bi novi soj po prvim informacijama "mogao biti zarazniji", ali da nema "nijednog dokaza o promjeni težine bolesti", premda se to još istražuje.

Novi virus izvan kontrole

Britanski ministar zdravstva Matt Hancock rekao je u nedjelju za BBC da je "novi virus zvan kontrole". Pojedini slučajevi novog soja već su se pojavili u nekim zemljama Europske unije, piše dpa.

Zdravstvene vlasti u Nizozemskoj i Italiji izvijestile su da je virus u varijanti kakva je opisana u Britaniji identificiran u njihovim državama prije nekoliko tjedana. Nizozemski institut za javno zdravlje RIVM rekao je da je ta varijanta identificirana slučajnim uzorkom u Nizozemskoj početkom prosinca i da planira dalju istragu.

Talijansko ministarstvo zdravstva rekao je da je jedan par po povratku iz Britanije zrakoplovom prije nekoliko dana bio zaražen novom varijantom. Stigli su u Rimu i iz zračne luke smješteni u izolaciju. Njemački virolog Christian Drosten rekao je da je novi soj već identificiran i u Njemačkoj.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) savjetovao je zdravstvenim vlastima i laboratorijima u Europi da analiziraju i sekvencioniraju uzorke novog soja virusa koji bi mogao biti zarazniji do 70 posto kako bi otkrili njegovo potencijalno širenje.

ECDC poziva i na testiranje, izolaciju i praćenje svih povezanih s tim slučajevima te da svaki mora biti dojavljen kroz Europski sustav za rano upozorenje i odgovor.

Stručnjaci se općenito slažu da će cjepiva protiv covida-19 biti učinkovita protiv novog soja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. prosinac 2022 22:05