Idriss Déby

U sukobima s pobunjenicima ubijen predsjednik Čada koji je na vlasti bio više od 30 godina

Vlada i parlament su raspušteni, a tijekom idućih 18 mjeseci zemljom će vladati vojno vijeće
Predsjednik Čada Idriss Deby  
 Marco Longari/Afp/Profimedia

Predsjednik Čada Idriss Déby (68) ubijen je u sukobima s pobunjenicima. Umro je pri posjetu vojnika na prvoj liniji borbe protiv pobunjenika sa sjevera, objavio je glasnogovornik vojske u utorak, dan nakon što je Deby proglašen pobjednikom predsjedničkih izbora. Vojska je objavila vijest o njegovoj smrti na državnoj televiziji, a preminuo je tijekom vikenda.

Glasnogovornik vojske Azem Bermendao Agouna izvijestio je o Debyjevoj smrti na državnoj televiziji, okružen skupinom vojnih časnika iz Nacionalnog prijelaznog vijeća.

"Poziv za dijalog i mir upućen je svim Čađanima u zemlji i inozemstvu kako bismo nastavili zajedno graditi Čad", rekao je Agouna.

"Nacionalno prijelazno vijeće uvjerava narod Čada da su poduzete sve mjere za osiguranje mira, sigurnosti i republičkog poretka."

Zapadne zemlje smatrale su Debyjem saveznikom u borbi protiv islamističkih skupina, uključujući Boko Haram u bazenu jezera Čad i skupina povezanih s Al-Kaidom i Islamskom državom u Sahelu.

Pobjeda na izborima osigurala mu je šest mandat, ali su glasanje 11. travnja bojkotirali oporbeni čelnici.

Vlada i parlament su raspušteni, a tijekom idućih 18 mjeseci zemljom će vladati vojno vijeće. Vojska je obećala demokratske izbore nakon tog prijelaznog perioda.

Déby je bio jedan od najdugovječnijih čelnika u Africi, a na vlast je došao u oružanom ustanku 1990. godine. Bio je dugogodišnji saveznik Francuske i drugih zapadnih sila, no zbog njegovog upravljanja naftnim resursima u Čadu bilo je nezadovoljstva.

Tijekom vikenda je posjetio trupe koje se bore s pobunjenicima na granici s Libijom. Pobunjenici iz skupine nazvane 'Fact' napali su to područje na dan izbora i počeli napredovati prema glavnom gradu N'Djameni.

Sukob s vojskom započeo je u subotu. Vojni general je za Reuters rekao da je 300 pobunjenika ubijeno, a njih 150 je zarobljeno. Ubijeno je i pet vladinih vojnika, a 36 ih je ozlijeđeno, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. kolovoz 2022 10:32