VRIJE U SREDNJOJ AZIJI

U sukobu bivših sovjetskih republika poginule tri osobe, pljušte granate, ali i optužbe: ‘Vi ste napali‘

I Kirgistan i Tadžikistan imaju ruske vojne baze i održavaju bliske odnose s Moskvom koja je ovaj tjedan pozvala na prekid sukoba

Ilustracija, vojne vježbe u Kirgistanu

 Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia/Konstantin Mihalchevskiy/Sputnik/Profimedia

Kirgistan i Tadžikistan u petak se međusobno optužuju za upotrebu teškog naoružanja poput tenkova i minobacača u sukobu na granici u kojem je dosad živote izgubilo najmanje troje ljudi, a ozlijeđeno ih je 27.

Kirgistanska granična straža tvrdi da su snage Tadžikistana opet pucale na nekoliko njezinih položaja na spornoj planinskoj granici, te da su pritom koristili tenkove, oklopne transportere i minobacače.

Tadžikistan pak optužuje snage Kirgistana za granatiranje s teškim naoružanjem njegovih položaja i sedam sela s na istom području, poznatom zbog svoje komplicirane etničke geografije koja je prošle godine gotovo rezultirala otvorenim ratom.

Vlasti tadžikistanskog grada Isfare objavile su da je ubijen jedan civil, a još troje je ozlijeđeno. Kirgistan izvještava o 18 ozlijeđenih s noći na petak u južnoj provinciji Batken koja ima i eksklavu Voruh.

Ministri vanjskih poslova dviju strana razgovarali su o sporu, objavila je vlada u Biškeku, no snage na granici tvrde da je primirje već propalo.

Guverneri susjednih pokrajina dviju država trebali bi se sastati na granici u novom pokušaju postizanja mira, a razgovarat će i njihove sigurnosne službe.

U isto vrijeme kirgistanski predsjednik Sadir Žaparov i tadžikistanski predsjednik Emomali Rahmon na skupu su Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu gdje su u četvrtak snimljeni na zajedničkoj fotografiji.

Sukobi na neprecizno određenoj granici između dviju sovjetskih republika su česti, no u pravilu se brzo i riješe.

Obje države imaju ruske vojne baze i održavaju bliske odnose s Moskvom koja je ovaj tjedan pozvala na prekid sukoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 19:29