KINA PROTIV INDIJE

Iza kulisa krvavog okršaja: Obračun dviju nuklearnih sila odnio najviše žrtava u više od 50 godina

Analitičari kažu kako su se kineske snage pokrenule kako bi uspostavile prisutnost u područjima na koje pravo polaže Indija.
Indijski vojnik, ilustracija
 Yawar Nazir Kabli/Alamy/Alamy/Profimedia

20 indijskih vojnika ubijeno je u sukobu s kineskim snagama visoko u Himalajama, objavila je indijska vlada u utorak, čime je ovaj konflikt između dvije nuklearne sile postao najveći u posljednjih nekoliko desetljeća, piše Washington Post.

Vojnici su ubijeni u planinskoj regiji Ladakh gdje se Indija i Kina spore oko državne granice, iako taj nesporazum dosad uglavnom nije bio ratoboran.

U sukobima oko granice niti jedan indijski vojnik nije ubijen još od 1975., a ovoliko žrtava nije zabilježeno još od 1967.

Dvije najmnogoljudije nacije na svijetu, Indija i Kina, gledaju se s velikim podozrenjem. Osim jednomjesečnog rata do kojeg je došlo 1962., sve su nesuglasice dosad uglavnom riješili pregovorima.

No posljednjih tjedana napetosti između dviju zemalja su porasle. Indijske i kineske trupe sukobile su se, što je rezulturalo desecima ozlijeđenih uzduž 3.500 kilometara duge granice.

Analitičari kažu kako su se kineske snage pokrenule kako bi uspostavile prisutnost u područjima na koje pravo polaže Indija u blizini službene granice u Ladakhu, što je rezultiralo napetim odmjeravanjem snaga između nekoliko tisuća vojnika s obje strane. Viši vojni dužnosnici održali su sastanak na spornom području kako bi pokušali riješiti problem.

No umjesto rješenja, ponedjeljak je donio eskalaciju sukoba. Indija je prvo kazala da su tri vojnika poginula u 'nasilnom sukobu' zbog kojeg su obje strane imale žrtava. Kasnije u utorak, indijska vojska je potvrdila smrt još 17 svojih vojnika koji su bili 'teško ozlijeđeni te na kraju podlegli ozljedama'. Nije precizirano kako su točno ozlijeđeni. Trupe s obje strane su se na koncu povukle, kaže se u priopćenju.

Pukovnik Zhang Shuli, glasnogovornik kineske vojske, kazao je da je došlo do 'oštrog fizičkog sukoba uslijed kojega je bilo i žrtava'. Optužio je Indiju da su njezini vojnici prešli neslužbenu crtu razgraničenja između dviju zemalja - poznatu kao 'Crta stvarne kontrole' - kako bi 'krenuli u napad zbog provokacije'. Indija, pak, za sukob krivi Kinu i njezin pokušaj da 'promijeni status quo' na tom području.

Ovaj sukob dogodio se u vrijeme kad Kina pokazuje mišiće diljem regije u jeku globalne pandemije. U posljednjim tjednima sukobila se s malezijskim i vijetnamskim brodovima u Južnom kineskom moru i dva puta uputila nosač aviona da preplovi Tajvanski tjesnac. Kina je također pokušala preuzeti vlast nad Hong Kongom.

Baš kao i ostale zemlje u regiji, Indija s nelagodom gleda na uspon Kine. Posljednjih godina, Indija se približila SAD-u, dijelom zbog bojazni oko rastućeg utjecaja Kine.

Najduža granica između Indije i Kine nije doista obilježena na terenu, niti je točno ucrtana u zemljopisne karte. Umjesto toga, indijske i kineske snage šalju vojnike da patroliraju područjem za koje tvrde da je Crta stvarne kontrole te se onda povuku. Nakon toga obično uslijede prepirke, no one su rijetko kad ozbiljne.

No ono što se dogodilo prošli mjesec, umnogome je različito od dosadašnjih sukoba. Umjesto da, kao što su radili ranije, pošalju patrole dublje u područje na koje pravo polaže Indija, kineske snage su 'fizički okupirale teritorij', kazao je Ashley Tellis, bivši viši dužnosnik iz administracije predsjednika Georgea W. Busha i poznavatelj prilika u regiji.

Kineske snage su na nekoliko punktova zašle nekoliko kilometara u teritorij za koji Indija tvrdi da je njezin, govore analize i medijski izvještaji. Okupirali su i područje doline rijeke Galwan, objavila je indijska vojska.

Indijske mogućnosti odgovora na ove kineske prodore su vrlo ograničene. 'Svaki pokušaj protjerivanja kineskih vojnika, rezultirat će velikim okršajem', kaže Tellis. Umjesto toga, Indija će vjerojatno pokušati ispregovarati povlačenje te istovremeno pokušati blokirati neke buduće upade kineske vojske.

Zadnji okršaj dviju zemalja dogodio se 2017. godine kad je Kina počela nadograđivati cestu u blizini točke u kojoj se spajaju Indija, Kina i Butan. Nekoliko stotina indijskih vojnika tad je spriječilo daljnju izgradnju. Dva mjeseca kasnije, nakon razgovora dviju zemalja, vojnici su se povukli.

Za razliku od tog slučaja, za posljednji incident nema izravog povoda, kaže D.S. Hooda, umirovljeni general koji je ranije zapovijedao indijskim snagama u Kašmiru. I dok Indija u tom području gradi cestu, čija izgradnja traje već čitavo desetljeće, a djelomično je već i u funkciji, Hooda kaže kako su kineski interesi u tom području 'dio većeg plana'.

'Oni žele izvršiti pritisak na Indiju', kaže Hooda.

Prošli mjesec, predsjednik Donald Trump je rekao da su Sjedinjene Države 'spremne, voljne i sposobne posredovati ili arbitrirati u bijesnom graničnom sporu' između Indije i Kine. No nijedna od država nije prihvatila ponudu.

Ostaje nepoznanica što je točno izazvalo sukob u ponedjeljak, niti kako je došlo do ozljeđivanja vojnika. Jedan od ubijenih indijskih vojnika bio je pripadnik artiljerijske bojne i otac dvoje djece, kazala je njegova obitelj.

Hu Xijin, urednik kineskog državnog medija Global Times, kazao je da je od svojih izvora doznao kako je u incidentu bilo ozlijeđenih i s kineske strane, no nije precizirao je li bilo i mrtvih, kao ni iznio bilo kakve dodatne detalje.

'Želio bih reći Indijcima: ne brkajte kinesku suzdržanost sa slabošću i nikad ne pokazujte aroganciju pred Kinom. Kina ne želi konflikt s Indijom, no konflikta se nikad ne boji', kazao je Hu Xijin.

Song Zhongping, kineski vojni analitičar i bivši predavač na raketnom odjelu Inženjerskog sveučilišta kineske vojske, optužio je Indiju za seriju pomno planiranih eskalacija kojima je cilj 'odvratiti pozornost od političke situacije u zemlji'. Kina mora 'pokšati krizu riješiti diplomatskim putem, no također pripremiti vojsku za slučaj najgoreg ishoda.'

Ranije ovoga mjeseca kineska je vojska održala vojnu vježbu tijekom koje je 'u samo nekoliko sati' premjestila tisuće vojnika iz provicije Hubei u udaljenu himalajsku regiju. Ta vježba trebala je odaslati poruku da je Kina spremna u vrlo kratkom vremenu poslati svoje trupe na granicu s Indijom i boriti se u uvjetima velike hladnoće i niske razine kisika, prenijeli su državni mediji.

Indijski analitičari kazali su kako su kineske akcije bile još jedan iskaz agresivnih namjera u regiji.

'Kina pokazuje novo ponašanje', kaže Nirupama Rao, bivši indijski veleposlanik u Kini. 'To samopouzdanje, ta spremnost da odbaci međunarodno prihvaćen oblik ponašanja kako bi ostvarili svoje ciljeve, zabrinjava mnoge zemlje.'

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:13