ODABRALI BLAŽI PRISTUP OD DRUGIH

U ŠVEDSKOJ OD KORONE UMRLO VIŠE OD 4.000 OSOBA Glavni državni epidemiolog: 'Pazite kad uspoređujete našu smrtnost s onom u drugim nordijskim državama'

Anders Tegnell
 Jonathan NACKSTRAND / AFP

Švedska, koja se s pandemijom koronavirusa krenula boriti blažim pristupom nego druge države, objavila je u ponedjeljak da je u zemlji umrlo više od 4.000 osoba, od kojih su 90 posto stariji od 70 godina.

Od 33.843 potvrđenih slučajeva zaraze, Agencija za javno zdravstvo zabilježila je 4.029 umrlih u toj zemlji s 10,3 milijuna stanovnika.

Prema internet stranici Worldometer, stopa smrtnosti povezana s koronavirusom iznosi 399 na milijun osoba u Švedskoj, što je bitno viša stopa od one u susjednim nordijskim zemljama koje su poduzele mjere ograničenja kretanja (Norveškoj 43, Danska 97 i Finska 56).

Ali stopa smrtnosti u Švedskoj je niža od onih zabilježenih u Španjolskoj (615), Velikoj Britaniji (542) i Francuskoj (435).

Anders Tegnell, epidemiolog iz Agencije za javno zdravstvo je upozorio da je nužno oprezno uspoređivati te podatke.

"U Švedskoj je svatko kome je dijagnosticiran covid-19, a umro je u sljedećih 30 dana, svrstan u umrle od covida-19, bez obzira na stvaran uzrok smrti. Znamo da se u puno drugih zemalja koriste druge metode brojanja", rekao je.

Za razliku od strogih mjera uvedenih drugdje u Europi u Švedskoj nikada nisu bile na snazi mjere ograničenja kretanja i cijelo vrijeme su bile otvorene škole za mlađe od 16 godina, kafići. barovi, restorani i tvrtke, a od svih se tražilo da se pridržavaju preporuka socijalne distance i da budu odgovorni.

Agencija za javno zdravstvo drži da je švedski pristup dugoročno bolji i odbacuje mjere koje se drugdje poduzimaju kratkoročno jer ih drži neučinkovitim u odnosu na utjecaj koji imaju na društvo u cjelini.

Anders Tegnell je više puta inzistirao na činjenici da strože mjere ne bi spasile više života.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:20