RASTU NAPETOSTI

U Švedskoj zapaljen Kuran, Erdogan bijesan: ‘Nećemo podržati vaš ulazak u NATO‘

Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima - Kurdistansku radničku partiju i organizaciju Fethullaha Gulena

Recep Tayyip Erdogan

 Adem Altan/Afp

Švedska ne može računati na potporu Turske za ulazak u NATO nakon što je ekstremno desni političar spalio primjerak Kurana u Stockholmu, rekao je u ponedjeljak turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

"Ako ne pokažete poštovanje prema Republici Turskoj ili vjerskim uvjerenjima muslimana, onda ne možete dobiti nikakvu podršku od nas po pitanju NATO-a", rekao je Erdogan u Ankari.

Švedskoj je potrebno odobrenje Turske da postane članica NATO-a.

Napetosti između dviju zemalja porasle su posljednjih tjedana zbog čega se prolongirao put prema NATO-u Švedske.

Rasmus Paludan, protuislamski političar i aktivist iz Danske održao je manji prosvjed u švedskoj prijestolnici u subotu.

Prema švedskim medijima spalio je Kuran blizu turskog veleposlanstva.

image

Prosvjedi u Švedskoj protiv Erdogana

Christine Olsson/Afp

Erdogan je kazao da je to "sramota".

Švedska i susjedna Finska podnijele su zahtjev za članstvo u NATO-u u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Svih 30 članica NATO-a mora ratificirati švedsko članstvo u NATO-u, a to do sada nisu učinile još samo Turska i Mađarska.

Turska optužuje Švedsku za podupiranje skupina koje smatra terorističkima - Kurdistansku radničku partiju i organizaciju Fethullaha Gulena koju smatra odgovornom za neuspješni vojni puč iz 2016.

Ankara zahtijeva od Švedske izručenje niza ljudi.

Tenzije između Stockholma i Ankare posebno su se povećale dva tjedna nakon prosvjeda na kojem je za noge obješen lutak s likom Erdogana u Stockholmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. veljača 2023 17:41