EPIDEMIJA

U Švedskoj zbog porasta broja zaraženih razmatraju nove mjere: ‘Ipak, brojke su još jako male‘

Ne možemo isključiti uvođenje novih mjera u glavnom gradu, kazao je vodeći švedski epidemiolog
 Pontus LUNDAHL/TT NEWS AGENCY/AFP

Švedska, koja je ranije odbijala izolaciju kao sredstvo suzbijanja pandemije covida-19, vidi prve znakove ponovnog rasta broja zaraženih i sada bi mogla uvesti nove mjere u prijestolnici, rekli su u utorak vodeći dužnosnici zaduženi za zdravstvo.

Švedski model postupanja kojim se prednost dala osobnoj odgovornosti svakog građanina pred mjerama ograničenja koje bi uvela vlada bio je oštro kritiziran krajem proljeća kada je ta zemlja imala velik broj umrlih u odnosu na susjedstvo, no s druge strane dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) smatrali su ga održivim modelom.

Zaraze su znatno pale ljetos i Švedska je do sada izbjegla oštar rast novozaraženih s kakvim su se prošli mjesec suočile Španjolska, Francuska i Velika Britanija.

Međutim, od petka je potvrđeno oko 1.200 novih slučajeva i pet žrtava.

Porast novih slučajeva ne može se objasniti samo povećanim brojem testiranja, objavila je u utorak Agencija za javno zdravstvo.

"Raste prosječan broj novozaraženih", rekao je Anders Tegnell, vodeći švedski epidemiolog i autor švedskog modela.

"To se zasad nije odrazilo na zdravstveni sustav", rekao je i ocijenio da je broj novih slučajeva vrlo nizak kao i broj umrlih.

Ali ne možemo isključiti uvođenje novih mjera u glavnom gradu, rekao je.

"Razgovaramo sa Stockholmom o tome treba li uvesti nove mjere za smanjenje širenja zaraze. Što će se točno dogoditi, o tome ćemo razgovarati u idućih pet dana", rekao je.

Švedska je imala 5.870 smrti od početka pandemije, što je daleko više po glavi stanovnika nego u susjednim nordijskim zemljama, ali je također imala manji broj od Italije i Španjolske koje su odabrale izolaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. ožujak 2023 11:40