STARSHIP

U svemiru nestala najmoćnija raketa u povijesti. Evo zašto to za Muska nije loša vijest

Prvi pokušaj lansiranja završio je spektakularnom nesrećom. Ovaj put, prije nestanka signala, raketa je ipak stigla u svemir

Eksplozija rakete

 Joe Marino/Upi/Profimedia

Elon Musk danas je po drugi je put lansirao svoj Starship, najveću i najsnažniju raketu na svijetu, javlja BBC. Raketa je letjela oko 10 minuta, nakon što su iz korporacije SpaceX objavili da je izgubljen kontakt. Zatim je prekinut i prijenos uživo.

Raketa Starship poletjela je iz Texasa, lansirana s rampe tvrtke Starbase Elona Muska u Boca Chici u Teksasu.Trebala je letjeti 90 minuta u svemir, no kontakt je izgubljen deset minuta nakon polijetanja.

Raketa i svemirska letjelica sigurno su se podigle s platforme. Dio s motorima i svemirska letjelica uspješno su se odvojili. Nakon toga je Starship je pokrenuo svoje motore, no to je rezultiralo uništavanjem odvojenog sustava s raketama, koji je izgorio iznad Meksičkog zaljeva. Starship uspio je nastaviti svoje putovanje. Nekoliko minuta kasnije, međutim, nestao je signal. SpaceX je ubrzo potvrdio na svom livestreamu kako su bili prisiljeni pokrenuti samouništenje Starshipa.

image

Lansiranje rakete

Joe Marino/Upi/Profimedia

Pokušat će ponovno

Prvi pokušaj lansiranja, u travnju ove godine, završio je spektakularnom nesrećom. Vozilo je tada izgubilo kontrolu i eksplodiralo četiri minute nakon polijetanja.

Ovaj put, prije nestanka signala, raketa je ipak stigla u svemir. Inženjeri SpaceX-a - Muskove tvrtke - kažu da su napravili "više od tisuću" promjena u sustavima Starshipa nakon prvog neuspjelog pokušaja.

Gubitak rakete obično bi se smatralo problematičnim, ali SpaceX ima drugačiju filozofiju.

Tako u SpaceX-u tvrde kako današnji gubitak kontakta s raketom nije nužno loša vijest. Muskova tvrtka uvjerava javnost kako su eksplozije u ranim fazama razvoja rakete dobrodošle i da zapravo pomažu pri donošenju odluka o dizajnu brže od testiranja na zemlji.

Space X analizirat će sve podatke koje su danas prikupili, saznat što je pošlo po zlu, a zatim pokušati ponovo.

image

Lansiranje rakete

Joe Marino/Upi/Profimedia/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:56