TANZANIJA

U svibnju 2020. odustali od mjera protiv korone, ne testiraju, ne planiraju cijepljenje: ‘Stavimo Boga na prvo mjesto‘

Tanzanijska vlada je prestala izvještavati o novim infekcijama i smrtnim slučajevima od koronavirusa u svibnju prošle godine
Vjernici na nedjeljnoj misi u Dar es Salaamu snimljeni 7. veljače
 Stringer/AFP

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) još nije dobila nikakve informacije od Tanzanije o broju slučajeva covida-19 i koje mjere poduzima kao odgovor na pandemiju, kazao je u nedjelju generalni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus, pozivajući ponovo Tanzaniju da počne prijavljivati ​​slučajeve i dijeliti podatke.

"Ova je situacija i dalje vrlo zabrinjavajuća. Ponavljam poziv Tanzaniji da počne prijavljivati ​​slučajeve covida-19 i dijeliti podatke", rekao je Tedros u izjavi na web stranici WHO-a.

Tedros se krajem siječnja pridružio Matshidisu Moetiju, šefu WHO-a za Afriku, pozivajući Tanzaniju da skalira mjere javnog zdravstva protiv covida-19 i da se pripremi za distribuciju cjepiva.

Tanzanijske vlasti nisu bile odmah dostupne za komentar, a tanzanijski predsjednik John Magufuli slovi kao jedan od najskeptičnijih nacionalnih čelnika prema naporima u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Njegova stranka je ranije ovog tjedna priopćila da je umro stariji političar od covida-19 uz zabrinutost zbog "skrivene epidemije koja se širila u zemlji", za koju tvrde da nema lokalni prijenos i da ne planiraju primati cjepiva.

U petak, tijekom sprovoda tog političara, predsjednik Magufuli je pozvao Tanzanijce da uklone strah, poduzmu mjere opreza i stave Boga na prvo mjesto, najavivši i trodnevnu nacionalnu molitvu.

Tanzanijska vlada je prestala izvještavati o novim infekcijama i smrtnim slučajevima od koronavirusa u svibnju prošle godine, kada je registrirala 509 zaraženih i 21 smrtni slučaj.

Tedros iz WHO-a rekao je da razgovara s vlastima u Tanzaniji od siječnja, ali da WHO tek treba dobiti bilo kakve informacije u vezi s mjerama koje Tanzanija poduzima kako bi odgovorila na pandemiju.

Pozvao je zemlju da provede mjere javnog zdravstva za koje se zna da djeluju na "razbijanju lanaca prijenosa" i da se pripreme za cijepljenje, prenoseći i ono što su kazali tanzanijski putnici na testiranju na covid-19 u inozemstvu da je potrebno da Tanzanija poduzme snažne mjere kako bi zaštitila vlastiti narod i stanovništvo u zemlji i šire.

Omanski ministar zdravstva prije nekoliko dana rekao je da Oman razmišlja o obustavi letova iz Tanzanije, nakon što je 18 posto putnika koji su stigli iz Tanzanije bilo pozitivno na testu covid-19, dok je Tajland izvijestio o prvom slučaju vrlo zarazne varijante covida-19, koja je prvi put identificirana u Južnoj Africi, kod Tajlanđanina koji je stigao iz Tanzanije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:57