FRAPANTNI PODACI

‘U švicarskoj banci gotovo 100 računa bilo je povezano s nacistima: Svrgnuli su revizora, ometali istragu...‘

Credit Suisse je stao u obranu svoje interne revizije priopćivši da istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli ključne tvrdnje Centra Simona Wiesenthala
 Fabrice Coffrini/Afp

Odbor američkih senatora u utorak je rekao da je problematična švicarska banka Credit Suisse Group ometala višegodišnju istragu o servisiranju nacističkih klijenata i računa povezanih s nacistima.

Credit Suisse naručio je istragu o navodima organizacije za ljudska prava da je banka držala gotovo 100 računa potencijalno povezanih s nacistima i da ih nije otkrila, čak ni tijekom istraga povezanih s holokaustom desetljećima ranije.

Nedavna istraga odbora Senata o tom pitanju otkrila je da je banka ometala istragu i "neobjašnjivo ukinula" neovisnog revizora koji ju je nadgledao.

"Informacije koje smo dobili pokazuju da je banka uspostavila nepotrebno rigidan i uzak opseg te je odbila slijediti nove tragove otkrivene tijekom pregleda", rekao je republikanski senator Chuck Grassley, visoko rangirani član senatskog Odbora za proračun.

Credit Suisse je stao u obranu svoje interne revizije priopćivši da istraga nije otkrila nikakve dokaze koji bi poduprli ključne tvrdnje Centra Simona Wiesenthala da su neaktivni računi koje servisira Credit Suisse sadržavali imovinu žrtava holokausta.

Predstavnik AlixPartnersa, konzultantske tvrtke koju je Credit Suisse angažirao za istragu, nije odmah odgovorio na zahtjev za komentarom.

Odbor Senata rekao je da je potrebno učiniti više kako bi se otkrila vrijednost imovine određenih računa koje su držali nacisti u banci u razdoblju nakon 1945. godine.

Odbor je u priopćenju naveo da je otvorio vlastitu istragu nakon što je zaprimio "vjerodostojne tvrdnje o potencijalnim nedjelima" u vezi s internom istragom, uključujući ukidanje revizora koji ju je nadzirao.

Glasnogovornik revizora odbio je komentirati. Njegovo izvješće, koje je odbor dobio putem sudskog poziva, otkrilo je da su mnoga pitanja ostala "bez odgovora" nakon što je Credit Suisse odlučio zaustaviti reviziju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. studeni 2023 11:36