FRIZIRANE BROJKE

U tajnim dokumentima otkrivena ruska podvala!

U tijeku je istraga o tome tko je odgovoran za curenje informacija, odnosno kako je stvorena rupa u sustavu koja je omogućila

Oštećeni tenk u Ukrajini i usporedba podataka o ruskim i ukrajinskim gubicima (lijevo je autentični američki dokument, a desno onaj koji je ”procurio” na društvene mreže

 Marek M. Berezowski/Afp/Prof/Marek M. Berezowski/afp/prof

Sjedinjene Države više su puta tijekom rata u Ukrajini, a i prije njega, objavljivale povjerljive obavještajne informacije o ruskoj vojsci i vojnim planovima u Ukrajini, kako bi osujetili njihove namjere. Ovaj put, prvi put od početka rata, procurili su obavještajni dokumenti s druge strane, točnije Pentagonovi dokumenti o opremanju i pripremanju ukrajinske vojske za veliku proljetnu ofenzivu, za koju se očekuje da počne svaki čas.

Američki mediji prenose izjave stručnjaka o tome da su dokumenti, prema svemu sudeći, autentični, a iza curenja osjetljivih informacija koje bi mogle zakomplicirati stvari Ukrajincima čak bi mogli stajati Rusi. Ruska je strana u svakom slučaju već iskoristila curenje, naveliko dijeleći dokumente, međutim, s obzirom na to da se u dokumentima iznose i neki podaci koji su za njih nepovoljni, čini se da su neke malo i redigirali. Američki dnevnik Wall Street Journal objavio je snimke iscurjelih dokumenata, na kojima se, kako navode, vidi da su promijenjeni podaci o ruskim i ukrajinskim ljudskim i materijalnim gubicima.

Bitne promjene

Tako se od 35.000 do 43.500 ruskih žrtava došlo do 16.500 do 17.500 poginulih Rusa, a od ukrajinskih 16.000 do 17.000 u američkim dokumentima, do 61 do 71 tisuće poginulih branitelja. Jednako tako, mijenjale su se i brojke izgubljene mašinerije, dodavanjem ili brisanjem pokoje nule, ovisno o tome što izgleda bolje za rusku stranu. Zanimljivo je da su dokumenti objavljeni na Twitteru i Telegramu, a američka ih strana, barem isprva, nikako nije uspijevala ukloniti s mreža. U tijeku je istraga o tome tko je odgovoran za curenje informacija, odnosno kako je stvorena rupa u sustavu koja je omogućila, kako se trenutačno doima, da i ruska strana ostvari obavještajni trijumf.

U iscurjelim dokumentima nema detaljnih borbenih planova, ne otkriva se kada, gdje i slično će ukrajinske snage napasti, ali dokumenti svejedno vrve podacima vrijednim za ruske vojne analitičare i stratege. Riječ je o fotografiranim tablicama predviđenih dostava vojne opreme, snage vojnih jedinica i drugim planovima.

U dokumentu se tako spominje brzina trošenja Himarsa, američkog dalekometnog topničkog sustava, o čemu se američka strana ranije nije željela izjašnjavati. U dokumentu s oznakom najveće tajne govori se o "Statusu sukoba na datum 1. ožujka".

Druge brojke

Iz tablica s podacima o ukrajinskim vojnim jedinicama čita se o 12 borbenih brigada, od kojih se devet istrenirali Amerikanci i njihovi saveznici iz NATO-a. Od tih devet, navodi se, šest će biti spremno do 31. ožujka, a ostali do 30. travnja. Ukrajinske brigade, prema podacima koje iznose stručnjaci, broje između 4000 i 5000 vojnika. U dokumentu se otkriva i da je za spomenutih devet brigada potrebno više od 250 tenkova i više od 350 oklopnih vozila.

New York Times, pišući o curenju, podsjeća kako su ukrajinske vlasti jako dugo odbijale dijeliti s Amerikom i drugim saveznicima podatke o svojim vojnim planovima, upravo zbog mogućnosti da procure. Američki obavještajni aparat zbog toga je više znao o ruskim nego o ukrajinskim idućim koracima. Amerikanci su svejedno dijelili svoje informacije s Ukrajincima, kako bi im pomogli, među ostalim, dajući im koordinate za važne vojne mete.

Međutim, ukrajinski muk oko tog pitanja, prema pisanju američkog dnevnika, prekinuo se prošle jeseni. Ukrajinci su postali otvoreniji prema dijeljenju podataka, a ususret velikoj proljetnoj ofenzivi, američki i drugi generali usko su surađivali s ukrajinskim zapovjednicima. Ovo curenje moglo bi naštetiti povjerenju i smanjiti opseg takve suradnje između Washingtona i Kijeva, zaključio je NYT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 18:25