ŠPIJUNIRANJE

U Tajvanu uznemireni: Primijetili smo šest kineskih balona, jedan je preletio otok...

Ostalih pet balona odletjelo je na sjever Tajvana, ali nisu preletjeli kopno, priopćilo je ministarstvo

Čovjek gleda u olujno more u Tajvanskom tjesnacu, s otoka Pingtan, najbliže točke u Kini do glavnog otoka Tajvana, u kineskoj jugoistočnoj provinciji Fujian

 

 Greg Baker/Afp

Tajvansko ministarstvo obrane priopćilo je da je u nedjelju otkrilo još šest kineskih balona koji su letjeli iznad Tajvanskog tjesnaca, od kojih je jedan preletio otok, što je najnoviji takav slučaj u nizu u posljednjih mjesec i pol.

Tajvansko ministarstvo je ranije ovog mjeseca u oštro formuliranoj izjavi optužilo Kinu za ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa balonima i vođenje psihološkog rata protiv Tajvanaca, nekoliko dana prije izbora u Tajvanu 13. siječnja.

Kinesko ministarstvo obrane, koje je prošli mjesec odbilo komentirati balone, nije odmah odgovorilo na zahtjev za komentarom. Kina tvrdi da je Tajvan njezin teritorij, unatoč oštrim protivljenjima vlade u Taipeiju.

Mogućnost da Kina koristi balone za špijuniranje postala je globalno pitanje prošle veljače kada su Sjedinjene Države oborile, kako su rekli, kineski balon za nadzor. Kina je rekla da je balon bio civilna letjelica koja je slučajno zalutala.

U posljednjem incidentu, koji je tajvansko ministarstvo otkrilo u ponedjeljak u svom dnevnom izvješću o kineskim vojnim aktivnostima u posljednja 24 sata, rečeno je da je šest balona u nedjelju preletjelo osjetljivu središnju liniju tjesnaca.

Međutim, samo je jedan prešao tajvanski otok, na njegovom južnom vrhu, prema karti koju je dostavilo ministarstvo.

Ostalih pet balona odletjelo je na sjever Tajvana, ali nisu preletjeli kopno, priopćilo je ministarstvo.

Svi su baloni krenuli prema istoku prije nego što su nestali, dodaje se.

Središnja crta Tajvanskog tjesnaca prije je služila kao neslužbena razdjelnica između Tajvana i Kine, ali kineski borbeni zrakoplovi, dronovi, a sada i baloni redovito lete preko nje.

Kina kaže da ne priznaje postojanje središnje crte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:16