MUNJEVITA OFENZIVA

U TIJEKU JE MARŠ ODMETNUTOG GENERALA NA TRIPOLI Što se točno događa u Libiji i tko je 'feldmaršal' koji želi osvojiti glavni grad?

 
 REUTERS

Trupe Libijske nacionalne armije koju vodi general, odnosno kako je sebe proglasio feldmaršal Kalif Haftar, krenule su u operaciju “marš na Tripoli” kako bi eventualnim zauzimanjem glavnoga grada ovladali Libijom.

Prema nekim informacijama, njegove prethodnice zaustavljene su na nekih 20-25 km od Tripolija, a blizu su i sadašnjeg aerodroma Mitiga. Kako kažu, njegov je cilj u prvom redu ovladati državnom televizijom te Narodnom bankom.

No ni snage privržene vladi Fajeza al Seradža se ne predaju, a uporabljena je i avijacija koja Haftarovim snagama zadaje (ne)znatne gubitke (ovisno o tome tko je izvor informacija), a govori se i o sve većim civilnim žrtvama.

Libijski kaos

U Tripoliju su objavili kako su u zarobili više od 100 Haftarovih vojnika, koji pak unatoč svemu kaže: “Ne odustajem od Tripolija”. Prema nekim informacijama, i neke militantne grupacije, dosad u koaliciji s vladinim snagama, navodno prelaze na stranu Haftara, poput islamističke Specijalne snage otpora (RADA).

Međunarodna zajednica poziva na obustavu neprijateljstava, premda se ne zna tko koga podržava u tom libijskom kaosu koji traje od svrgavanja pukovnika Gadafija i praktički neprekinutog građanskog rata od 2011. godine. Je li počeo konačni obračun za nadzor i vlast u Libiji?

Inače, od 14. do 16. travnja trebala bi se održati međunarodna konferencija o Libiji (UN tvrdi da bez obzira na eskalaciju sukoba neće biti odgode), pa je moguće da Haftar, koji već godinama kontrolira istok zemlje (vlada iz Tobruka, a ondje ima svoju skupštinu i privremenu vladu), a ambicije su mu sve veće, želi što bolju startnu poziciju.

Secretary General of the United Nations Antonio Guterres meets with Libyan military commander Khalifa Haftar in Benghazi, Libya April 5, 2019. Media office of the Libyan Army/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY NO RESALES. NO ARCHIVE.
REUTERS
Antonio Guterres i Kalif Haftar

Naime, on ima podršku jakih arapskih zemalja (Egipat, Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati) i Rusije, a navodno ni Francuska mu nije nesklona, dok Fajeza al Seradža podržavaju Turska i Katar te većina jakih zemalja EU (Njemačka i prije svih Italija), a nisu daleko ni Velika Britanija i SAD.

Element stabilnosti

Arapske države optužuju premijera Seradža da šuruje s Muslimanskom braćom, koja su u tim zemljama proglašena terorističkom organizacijom.

Početak Haftarove ofenzive, slučajno ili ne, poklopio se s posjetom glavnog Putinova diplomata Sergeja Lavrova Kairu, gdje je sa svojim kolegom Samehom Šukurom rekao da su protiv rata, ali i da je Haftar “važni element koji osigurava stabilnost i sigurnost Libije”. Dakle, može se očekivati rasplamsavanje sukoba jer teško da će deklarativni apeli na “mir i diplomatsko rješenje” utjecati na zaraćene strane.

Premijer Fajez al Seradž proglasio je Haftara “izdajnikom” i optužio za pokušaj državnog udara. Naime, premijer Seradž i feldmaršal Haftar krajem veljače ove godine našli su se u Abu Dhabiju, gdje su se dogovorili kako treba provesti “opće izbore na cijelom teritoriju Libije”.

- Pružili smo ruke kako bi došlo do mira, ali nakon Haftarove agresije, odnosno napada na naše gradove, on će se suočiti samo s našom snagom i otporom - kazao je Seradž.

No 75-godišnji feldmaršal odlučio je kako je kucnuo čas da se i on konačno omasti - bio je uz pukovnika Gadafija, potom je morao bježati od njega, jer ga je pokušao svrgnuti, a sada je osjetio da je došlo njegovo vrijeme. Iako to otvoreno ne priznaje, Rusija igra na njega. Lavrov je napomenuo kako “Moskva u libijskom konfliktu nije odabrala stranu”. No ipak treba napomenuti da je Haftar (često) u Moskvi, gdje ga primaju među ostalima i ministar obrane Sergej Šojgu i ministar vanjskih poslova Lavrov. Rusi ga naoružavaju. Oni to, istina, demantiraju.

Ruski plaćenici

Prema britanskim izvorima, poput lista Telegraph (Moskva to odbija), na njegovoj su strani i ruski plaćenici iz svjetski poznate “privatne vojske” Vagner, čiji pripadnici ratuju u Siriji i Srednjoafričkoj Republici, a navodno su već i u Venezueli.

Zemlje G7 zatražile su da se smjesta obustave sukobi, a to se prije svega tražilo od Haftara, ali je Lavrov odmah odgovorio kako “ne treba jednostrano proglašavati krivce” te je napomenuo kako je “NATO vinovnik krize i kaosa u Libiji, jer je od njihova petljanja 2011. godine - Libija uništena država”.

Osim toga, Haftar je, javljaju to i ruski mediji, nakon početka vojnih djelovanja razgovarao sa zamjenikom ruskog ministra vanjskih poslova Mihailom Bogdanovom, kojeg je upoznao s “tijekom ratne operacije” i borbe, kako je rečeno, s “teroristima”.

Zapovjednik američkih snaga 'privremeno' napustio grad

Zapovjednik američkih snaga u sklopu Africoma (United States Africa Command) general Thomas Waldhauser na svojem Twitter profilu objavio je kako će se zbog “sigurnosnih razloga”, (odnosno nove eskalacije sukoba u Libiji oko glavnoga grada Tripolija) privremeno dislocirati iz Libije.

To pokazuje kako je situacija vrlo napeta te da je zemlja ponovno na rubu rasplamsavanja građanskog rata. I generalni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nedavno je razočaran napustio Tripoli.

- Odlazim zabrinut i teška srca, kazao je Guterres, nakon održanog razgovora s feldmaršalom Kalifom Haftarom. Generalni tajnik došao je dogovoriti UN-ovu konferenciju o Libiji, čije je održavanje sada postalo upitno, iako u UN-u tvrde da će se održati bez obzira na sigurnosnu situaciju i napade Haftarove armije na Tripoli.

21 osoba poginula, 29 ranjenih

U sukobima snaga međunarodno priznate libijske vlade i pobunjeničkih snaga generala Kalife Haftara blizu glavnoga grada Libije, Tripolija, u nedjelju je ubijena 21 osoba a 27 ih je ranjeno, objavila je libijska vlada a prenosi BBC.

Ranije je UN pozvao na dvosatni prekid vatre kako bi se ranjeni i civili mogli evakuirati, no nije poznato je li nastupilo bilo kakvo zatišje da bi se to i ostvarilo.

Među osobama koje su poginule u nedjelju je i liječnik humanitarne organizacije Crveni mjesec, piše BBC.

General Haftar je izvijestio da je izgubio 14 boraca. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:13