UBIJEN SHINZO ABE

U tijeku je pressica policije: Ubojica progovorio, objasnio zašto je ubio bivšeg premijera

Bivši japanski premijer ustrijeljen je tijekom govora. Policija je objavila da je uhićen muškarac (41)

Shinzo Abe

 AFP

>>> NOVO 14:49 Policija je otkrila neke detalje i o oružju koje je koristio napadač. Kažu da je kućne izrade, dugo oko 40 centimetara, a težinu naprave ne znaju.

- Nismo mjerili zbog opasnosti od moguće detonacije.

Također, policija je potvrdila da je u kući atentatora pronađeno još nekoliko komada sličnog oružja. Osumnjičenik je na mjesto ubojstva stigao vlakom, ali ne zna se točno kada i koliko je dugo bio na tom području.


14:44 U Nari je počela press konferencija na kojoj je policija objavila neke detalje o napadaču:

- Nakon što je priveden, osumnjičenik je rekao da je Abe povezan s organizacijom koja mu se zamjerila - rekli su iz policije dodavši da više detalja o motivima neće reći.

- Osmunjičenik je priznao da je ubio bivšeg premijera. Po našim saznanjima, nije pripadnik nikakve organzacije.


14:03 Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u petak da je smrću Shinza Abea Japan izgubio istaknutog državnika, a svijet pouzdanog partnera.

"Duboko me potresla vijest o atentatu na gospodina Shinza Abea, kojeg sam i osobno poznavao te izuzetno cijenio", navodi se u Plenkovićevoj sućuti japanskom premijeru Fumiju Kishidi.

"Njegovim preranim odlaskom Japan je izgubio istaknutog državnika, a svijet pouzdanog partnera", kazao je Plenković.

"U ovim teškim trenucima naše su misli uz obitelj Abe i japanski narod. Molim Vas da uime hrvatskog naroda, vlade i moje osobno primite izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja", stoji u poruci hrvatskog premijera japanskom kolegi.


13:10 >>> Kineske društvene mreže užarile su se od trenutka kada je bivši japanski premijer Shinzo Abe proglašen mrtvim, a reakcije su, kako piše Guardian, podijeljene.

Kineski nacionalisti ne pamte Abea po dobrome, a najviše mu zamjeraju posjet svetištu Yasukuni - simbolu militarizma Japana tijekom i prije Drugog svjetskog rata. Također, smatraju da je skupina Quad, koju je Abe formirao i koju sačinjavaju Australija, Indija, Japan i SAD, zapravo formirana samo s jednim ciljem - kako bi se zauzdala Kina.

Međutim, za razliku od nacionalista, kinesko ministarstvo vanjskih poslova pokušalo se distancirati od surovih i nepristojnih komentara. Glasnogovornik partije je rekao da je šokiran Abeovim ubojstvo, te je uputio sućut njegovoj obitelji. Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova, Zhao Lijian, je poručio kako ovaj incident ne bi smio biti povezan s kinesko-japanskim odnosima.

Zhao je također rekao da je njegova zemlja primijetila Abeov ‘prethodni doprinos poboljšanju i razvoju bilateralnih veza‘.


12:15 Hidetada Fukushima, šef Hitne pomoći u Sveučilišnoj bolnici Nara, rekao je da je Abe zadobio dvije rane na prednjem dijelu vrata. Rekao je da su pokušali izvršiti transfuziju krvi, ali na kraju ipak nisu uspjeli zaustaviti krvarenje.


10:52 Bivši japanski premijer Shinzo Abe preminuo je u bolnici, objavila je japanska državna televizija.

Abe (67) je ustrijeljen ranije u petak iz vatrenog oružja u gradu Nari tijekom predizborne kampanje za parlamentarne izbore.

Abe je držao predizborni govor ispred željezničkog kolodvora kada su se oko 2 i pol sata ujutro po GMT-u začula dva pucnja. Sigurnosni dužnosnici su viđeni kako obaraju muškarca u sivoj majici i bež hlačama.

Japanska novinska agencija Kyodo objavila je Abeovu fotografiju kako leži pored zaštitne ograde, a bijela košulja mu je prekrivena krvlju. Oko njega se okupila gomila ljudi, a jedna mu je osoba masirala srce.

Mediji su objavili da je Abe ranjen u području prsa i vrata. Politički motivirano nasilje je rijetkost u Japanu, zemlji sa strogim zakonima o nabavi i posjedovanju oružja.


10:40 >>> Novinska agencija Reuters javlja da je japanska policija rekla da je bivšeg japanskog premijera Shinza Abea ustrijelio 41-godišnji Tetsuya Yamagami i to zato što s Abeom nije bio zadovoljan te da ga je zbog toga htio ubiti.

Podsjetimo, Fuji TV je ranije objavio da je Abea napao bivši pripadnik japanske mornarice. Očevici tvrde da se atentator Abeu prišuljao s leđa te potom iz improviziranog oružja nalik sačmarici u njega ispalio dva hica. Policija je rekla da je osumnjičeni napadač stanovnik Nare. Mediji su objavili da je tri godine proveo u japanskoj vojsci do 2005.

Abe je ustrijeljen dok je ispred željezničkog kolodvora u gradu Nari na zapadu zemlje držao predizborni govor.

Abe se trenutno nalazi u kritičnom stanju.

Hina javlja da je japanski premijer Fumio Kishida osudio je napad u zapadnom gradu Nari "najsnažnijim riječima".

Japanski narod i svjetski vođe izrazili su šok zbog pokušaja atentata, koji predstavlja izuzetno rijedak napad u Japanu, koji su tamošnje stranke osudile.

Kishida je, suzdržavajući osjećaje, rekao da je 67-godišnji Abe u kritičnom stanju i da je napad na njega tijekom predizborne kampanje za nedjeljne izbore za gornji dom parlamenta neprihvatljiv napad na temelj japanske demokracije.


>>> 9:18 >>> Stižu reakcije političkih čelnika koji su zgroženi napadom na bivšeg japanskog premijera.

Britanski premijer Boris Johnson osudio je napad na Shinza Abea, opisavši ga kao vrijedan prezira. Političari iz SAD-a, Australije, Tajvana i Indonezije izdali su slične izjave, a poruku podrške Abeu poslala je i šefica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Indijski premijer Narendra Modi rekao je da je "duboko potresen" zbog napada te da su njegove misli i molitve sa Shinzom Abeom, "njegovom obitelji i narodom Japana".

Premijerka Novog Zelanda Jacinda Ardern rekla je da je "duboko šokirana" viješću.

Malezijski ministar vanjskih poslova Saifuddin Abdullah objavio je na Twitteru da se vlada i narod Malezije "mole za njegov brzi oporavak".

Filipinski ministar vanjskih poslova Enrique Manalo rekao je: - Izražavam svoju duboku sućut i molim se za njegov oporavak.


>>> 8:00 >>> Japanski premijer Fumio Kishida je pred novinarima. Rekao je da je Shinzo Abe u kritičnom stanju.

- Liječnici daju sve od sebe da mu spase život. Nadam se i molim da Abe može preživjeti ovo.

Napad na Abea opisao je kao ‘gnjusan čin‘.

image

Shinzo Abe hitno je prebačen u bolnicu

Shohei Izumi/The Yomiuri Shimbun Via Afp

>> 7.46 >>> Abe je bio premijer u dva mandata i postao japanski premijer s najdužim stažem prije nego što je 2020. odstupio s dužnosti navodeći kao razlog loše zdravlje. Opširnije pročitajte OVDJE


>>> 7.31 >>> Napadač na Abea je uhićen, a Fuji TV javlja da se radi o bivšem pripadniku snaga japanske mornarice. Očevici tvrde da se atentator prišuljao Abeu s leđa i ispalio dva hica. Nakon prvog čini se da nitko nije bio ozlijeđen, ali nakon drugog se Abe srušio. Opširnije pročitajte OVDJE


Japanska nacionalna televizija NHK javlja da je bivši japanski premijer Shinzo Abe (67) u petak ustrijeljen tijekom obraćanja na političkom skupu na zapadu zemlje u gradu Nari te da se nakon hica srušio i prokrvario, prenosi The Associated Press.

image

Mjesto napada na Shinza Abea u gradu Nara

Shohei Izumi/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP
image

Mjesto napada na Shinza Abea u gradu Nara

Masazumi Nakahara/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

NHK je prikazao snimku na kojoj se može vidjeti kako Abe leži na tlu te kako nekoliko zaštitara trči prema njemu. Abe se držao za prsa u trenutku kada se srušio, a majica mu je bila krvava. NHK javlja da je bivši japanski premijer prebačen u bolnicu.

image

Mjesto napada na Shinza Abea u gradu Nara

Osamu Kanazawa/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP
image

Mjesto napada na Shinza Abea u gradu Nara

Osamu Kanazawa/Yomiuri/The Yomiuri Shimbun via AFP

AP piše da je premijeru srce počelo otkazivati nakon napada. Kako piše AP, to znači njegovo srce nije moglo dovoljno brzo pumpati krv i tijelo snabdijevati kisikom. Dužnosnici u Japan se tim terminom znaju koristiti kako bi opisali situacije u kojima osoba više nije živa, ali još uvijek nije službeno proglašena mrtvom.

image

Djelatnici hitne pomoći prevoze Shinza Abea u bolnicu

Shohei Izumi/The Yomiuri Shimbun Via Afp
image

Djelatnici hitne pomoći prevoze Shinza Abea u bolnicu

Shohei Izumi/The Yomiuri Shimbun Via Afp
image

Djelatnici hitne pomoći prevoze Shinza Abea u bolnicu

Kazuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Lokalne vatrogasne postrojbe tvrde da Abe naoko nije pokazivao znakove života dok je prebacivan u bolnicu. The Guardian pak piše da se Abe nalazi u stanju kardiopulmonalnog aresta.

image

Mjesto napada na Shinza Abea u gradu Nara

JIJI PRESS/AFP
image

Mjesto napada na Shinza Abea u gradu Nara

JIJI PRESS/AFP

Svjedoci kažu da su se na skupu čuli hici. Abe je u trenutku kada su se čuli hici bio za govornicom. NHK kaže da je policija na licu mjesta uhitila osobu za koju se sumnja da je pokušala ubiti Abea.

image

Osumnjičeni za napad na Shinza Abea

Kazuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun Via Afp
image

Osumnjičeni za napad na Shinza Abea

Kazuhiko Hirano/The Yomiuri Shimbun Via Afp

Društvenim mrežama kolaju snimke napada na Abea te hvatanja osumnjičenog za napad.

Pozivajući se na izvore u policiji, mediji pišu da je oružje kojim je ustrijeljen Shinzo Abe bilo kućne izrade. Na jednoj od fotografija s lica mjesta može se vidjeti predmet koji podsjeća na dva metalna cilindra koji su zalijepljeni jedan za drugi.

U nedjelju se u Japanu održavaju izbori za gornji dom parlamenta.

Napad Abea šokirao je Japan, jednu od najsigurnijih zemalja svijeta u kojoj su na snazi neki od najstrožih zakona o posjedovanju oružja.

Abe je 2020. godine podnio ostavku na dužnost premijera jer mu se pogoršao ulcerozni kolitis od kojeg pati još iz tinejdžerskih dana.

Hirokazu Matsuno, glavni tajnik kabineta japanskog premijera Fumija Kishide napad je opisao kao neoprostiv, a Kishida je otkazao sve političke skupove na sjeveristoku zemlje koje je trebao održati u narednim danima. The Guardian piše da će se vratiti u sjedište stranke u Tokiju.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Japanu Rahm Emmanuel rekao je da ga je napad na Abea "šokirao" i "rastužio" te da je Abe bio "vrhunski vođa" i saveznik SAD-a. "Molimo se za njegov oporavak, za njegovu obitelj i Japan", rekao je Emmanuel.

Bivši australski premijer Malcolm Turnbull rekao je da su ga vijesti o napadu na Abea užasnule te da se moli da će se oporaviti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:39