NE ZNA SE UZROK

U TIJEKU NOVI SILOVITI CYBER NAPAD, NA UDARU MOĆNE KOMPANIJE I INSTITUCIJE Slom sustava u Danskoj, Španjolskoj, Britaniji, Ukrajina u totalnom kaosu

 Kacper Pempel/Illustration/File Photo / REUTERS

Veći broj ukrajinskih državnih institucija i privatnih firmi danas se našao pod udarom cyber napada, a čini se da slične napade proživljavaju i tvrtke u Rusiji, Britaniji, Danskoj, Španjolskoj, Švedskoj, Indiji i Norveškoj, te je moguće da se radi o globalnom napadu hakera koji planiraju zaraditi ucjenjivanjem pogođenih tvrtki.

U Ukrajini su pogođene ukrajinska narodna banka, državna energetska tvrtka Ukrenergo, proizvođač zrakoplova Antonov i dvije tvrtke koje se bave poštanskim uslugama. Zračna luka Borispil u Kijevu objavila je kako im je pao sustav zbog niza napada, zbog čega bi moglo doći do odgode letova, piše BBC. Zamjenik premijera Ukrajine je pak potvrdio da je pao informatički sustav njihove vlade.

Ruska državna naftna kompanija Rosnjeft također se suočila s problemima, a isto je objavio i danski transportni gigant Maersk:

- Možemo potvrditi da su informatički sustavi Maerska pali na više lokacija zbog cyber napada. I dalje procjenjujemo situaciju. Sigurnost naših zaposlenika i poslova naših klijenata su na prvom mjestu - potvrdila je tvrtka na Twitteru.

Španjolski mediji pak javljaju da su napadnuti i uredi njihovih multinacionalnih tvrtki poput prehrambenog giganta Mondeleza i odvjetničke tvrtke DLA Piper, a probleme s informatičkim sustavima ima i britanska marketinška tvrtka WPP, inače jedna od najvećih na svijetu.

Norveška služba nacionalne sigurnosti rekla je da je u tijeku "ransomware" napad koji je pogodio barem jednu multinacionalnu kompaniju u toj državi. U SAD-u je prijavljen napad na farmaceutsku tvrtku Merck, a čini se da je pogođen i sustav za nadzor radijacije u nuklearnoj elektrani u Černobilu.

Ne zna se što je uzrok napadima, a neki već špekuliraju da se radi o zloćudnom programu poput malwarea WannaCry koji je poharao računala u svibnju ove godine.

Informatičar sa sveučilišta Surrey Alan Woodward smatra da se radi o varijanti zloćudnog programa koji se pojavio još prošle godine:

- Čini se da su ga u prvoj polovici ove godine kriminalci "osuvremenili". Taj se zloćudni program zvao Petja, dok se nova verzija zove Petrwap - kazao je Woodward.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 03:05