ZA 158 TISUĆA KUĆA

U Togu izgrađena najveća elektrana na solarni pogon u zapadnoj Africi

‘Ovaj je projekt plod naše ambicije za univerzalnim pristupom električnoj energiji kao i čistoj i obnovljivoj energiji za sve‘
Projekt po uzoru na ovaj iz Toga tvrtka AMEA Power gradi diljem Afrike
 Screenshot

Predsjednik zapadnoafričke obalne države Togo Faure Gnassingbé otvorio je najveće postrojenje solarnih panela na tom području u mjestu Blitta, 167 kilometara sjeverno od glavnog grada zemlje Lome.

Elektrana na solarnu fotonaponsku energiju osiguravat će struju za oko 158 tisuća kućanstava, a omogućit će i smanjenje ispušnih plinova za nešto više od milijun tona godišnje.

"Ovaj je projekt plod naše ambicije za univerzalnim pristupom električnoj energiji kao i čistoj i obnovljivoj energiji za sve", rekao je predsjednik Gnassingbé i dodao da je "oduševljen činjenicom da je projekt izvršen u rekordnih 18 mjeseci."

Uz pomoć 127.334 solarna panela, postrojenje će postizati snagu energije do 50 MW, a na godišnjoj će se razini proizvoditi oko 90.225 MWh. Plan je na istoj lokaciji nadograditi panele u kapacitetu od dodatnih 20 MW.

Elektrana će omogućiti Togoancima da smanje potrebe za uvozom električne energije. Dosad su više od polovice svojih potreba uvozili iz Nigerije i Gane.

Projekt je odradila tvrtka kćer AMEA Powera, AMEA Togo Solar, koja će prava na enegiju solarne elektrane polagati idućih 25 godina.

AMEA Power je tvrtka sa središtem u Dubaiju, a u izgradnji su im solarna i vjetroelektrana u Jordanu. No, osim ove tri elektrane, u najavi su i projekti u Burkini Faso, Čadu, Egiptu, Maliju, Maroku, Keniji, Ugandi, Nigeru, Sierra Leoneu i Zambiji.

Togo je izgradnju elektrane financirao uz pomoć Banke za razvoj zemalja zapadne Afrike, ali i Fonda za razvoj Abu Dhabija, koji su kroz zajmove dali 63,7 milijuna dolara.

Togo je svoju zahvalnost izrazio kroz ime solarne elektrane, nazvanu po krunskom princu Abu Dhabija, šeiku Mohamedu bin Zajedu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:37