REPORT GOJKA DRLJAČE

U Trumpovu novu društvenu mrežu ulažu i mrzitelji i obožavatelji, a on zarađuje milijarde

Stvorio sam TMTG kako bih se istinom usprotivio tiraniji Big Techa, objasnio je bivši američki predsjednik
 Chris Delmas/AFP

Ideja Donalda Trumpa o osnivanju vlastite društvene mreže zasad se pokazuje najprofitabilnijom u njegovoj poduzetničkoj karijeri. Analitičari procjenjuju kako bi Trump mogao zaraditi milijarde jer će privući brojne investitore, bez obzira na to mrze li ga ili obožavaju kao političara. Trump je, naime, osnovao tzv. SPAC (special purpose acquistion company) - tvrtku ili posebni pravni entitet koji prvenstveno služi za prikupljanje kapitala (novca) kroz IPO ili inicijalnu ponudu dionica.

Iako je uobičajeno da SPAC-ovi traže partnere za spajanje kroz proces koji traje duže od godinu dana, Trump Media & Technology Group (TMTG) u samo je nekoliko tjedana objavio spajanje s Digital World Acquisitionom (DWA), na što su investitori vrlo pozitivno reagirali te je vrijednost SPAC-a nakon tog deala utrostručena. Većina kupaca gorljivi su pobornici Trumpa, ali su se u trgovinu uključili i brojni mali investitori koji reagiraju na informacije koje dolaze preko društvenih mreža. Tako je Trump sa svojim SPAC-om ušao na velika vrata u investicijsko doba prepoznatljivo po tzv. meme dionicama. Najbolji primjer meme-stocka (meme dionice) je Tesla, kojoj Elon Musk diže ili spušta vrijednost za milijarde kroz poruke na društvenim mrežama.

Nakon što se spajanje Trumpova SPAC-a s DWA komentiralo na Redditu i Twitteru, DWA je postala hit dionica; u jednom danu cijena joj je porasla s 9,96 na 94,20 dolara.

Trump je osnivanje vlastite društvene mreže objasnio na prepoznatljiv način: "Stvorio sam TMTG kako bih se istinom usprotivio tiraniji Big Techa… Živimo u svijetu u kojem talibani imaju veliku prisutnost na Twitteru, a vaš omiljeni predsjednik je ušutkan. To je neprihvaljivo". Novu društvenu mrežu Trump namjerava nazvati TRUTH Social.

Još od 2016. godine nagađa se kako Trump namjerava osnovati neku vrstu vlastite medijske kompanije. Na stranici TMTG-a, koju možete pogledati ovdje, može se pronaći niz detalja o tome kako Trump namjerava djelovati disruptivno u svijetu suvremenih društvenih mreža i high techa.

Rast cijene Trumpova SPAC-a prema pisanju Timea implicira vrijednost biznisa od 8,2 milijarde dolara. Prema podacima iz prijave američkom Securities and Exchange Commissionu, Trump će posjedovati 58 posto dionica kombinirane kompanije. To znači da će postati bogatiji nego što je ikad bio jer bi mu vrijednost imovine trebala doseći 4,8 milijardi dolara. Prije novog poslovnog pothvata Trumpovo bogatstvo procjenjivalo se prema Bloomberg Billionares Indexu na 2,5 milijardi dolara.

Cijeli niz drugih Trumpovih biznisa nema tako obećavajuću perspektivu kao novi medijski pothvat. Još uvijek pokušava prodati veliki hotel u Washingtonu, dok Trumpov toranj na Manhattanu ima puno neiznajmljenog prostora. Ovoga ljeta je glavni financijski direktor Trump Organizationa optužen za poreznu prijevaru. Vrijednost Trumpove imovine za njegova predsjedničkog mandata pala je oko 500 milijuna dolara. U četiri sljedeće godine Trumpovim kompanijama dospijeva na naplatu oko 590 milijuna dolara, tako da će prihodi od novog medijskog poduzetništva vrlo dobro doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. ožujak 2024 12:55