'SAVRŠENO LEGALNO'

U TURISTIČKOJ MEKI UVELI POREZ NA DOŠLJAKE Omiljeni specijalitet naplaćuju im 10 posto skuplje: 'Diskriminacija? Ma kakvi! To je popust domaćima'

 Bongarts/Getty Images

Belgijski grad Bruges svojom ljepotom privlači mnoge strane turiste, koji ga nazivaju 'Venecijom sjevera", a srednjovjekovni čar grada s karakterističnim kanalima poslužio je već mnogim filmašima kao inspirativna kulisa.

No, posjetitelji odnedavno trebaju pripaziti prilikom uživanja u jednom od specijaliteta ovog flamanskog grada - prženih krumpirića! Naime, "frieten" (kako ih zovu lokalni stanovnici) prodaju se sada turistima kod nekih prodavača 10 posto skuplje nego što ih plaćaju domaći kupci te porcija doseže više od 7 eura.

Jedan se turist požalio na diskriminaciju, ali su vlasti nadležne za zaštitu potrošača odgovorile da je sve "savršeno legalno". Pritom Gauthier Gevaert, voditelj zalogajnice Brugsch Friesthuys, naglašava da se ne radi o porezu na turiste, već više o popustu lokalnom stanovništvu. (Valja primijetiti da Belgijci u prosjeku konzumiraju prosječno 75 kilograma pečenih krumpirića po osobi svake godine, što je za trećinu više od Amerikanaca.)

- Gledajte, dajem popust lokalnim stanovnicima za potrošačku vjernost. Turistima iz Antwerpena ili Amerikancima koji putuju Europom i dođu ovdje samo jednom naplaćujem normalnu cijenu, žao mi je, kazao je Gevaert za dnevni list De Standaard.

Gradonačelnik Brugesa Renaat Landuyt smatra da to nije loše, jer zbog 6 milijuna turista koji dolaze tamo svake godine Bruges je skup grad.

- Ove male geste su lijepe, kazao je.

Nadležna institucija federalnih vlasti smatra da je sve u redu, "sve dok kupci znaju unaprijed koja su pravila i dok god nema diskriminacije na temelju rase ili vjere, naprimjer".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 13:45