DOGOVOR

U Ukrajini obavljena najveća razmjena ratnih zarobljenika od početka invazije, oslobođen i dio ‘azovaca‘ iz Mariupolja

Većina ukrajinskih ratnih zarobljenika je teško ranjena, s prostrijelnim ranama, opeklinama, lomovima kostiju i amputiranim udovima

Ratni zarobljenici iz Azovstala

 Epn/newscom/Newscom/Profimedia/Epn/newscom/Newscom/Profimedia

Ukrajina je u srijedu uspjela realizirati najveću razmjenu ratnih zarobljenika od ruske invazije, osiguravši povratak 144 vojnika, među kojima je 95 branitelja iz čeličane u Mariupolju, a oslobađanje istog broja vojnika osigurala je i samoproglašena proruska Narodna Republika Donjeck.

Prema ukrajinskoj vojno obavještajnoj agenciji (GUR), većina ukrajinskih ratnih zarobljenika je bila teško ranjena, s prostrijelnim ranama, opeklinama, lomovima kostiju i amputiranim udovima.

Rusija nije izvijestila o razmjeni zarobljenika, ali je čelnik Narodne Republike Donjeck rekao da je oslobođeno 144 separatističkih boraca, uključujući i vojnike ruske vojske.

"Kijevu smo predali isti broj zarobljenika iz ukrajinskih oružanih jedinica, od kojih je većina bila ranjena", rekao je Denis Pušilin.

Rusija i separatisti drže u zarobljeništvu još nekoliko stotina ukrajinskih boraca, a Kijev je posebice zabrinut za sudbinu brigade Azov. U današnjoj razmjeni su bila i 43 borca upravo iz te postrojbe.

Rusija pripadnike Azova svrstava u krajnje desnu grupaciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. prosinac 2022 23:38