‘RAPID TRIDENT‘

U Ukrajini započele vojne vježbe u suradnji s NATO-om, sudjelovat će više od 6 tisuća vojnika

Američka vojska objavila je priopćenjem da u vojnoj vježbi sudjeluje borbeni tim brigade Nacionalne garde Washingtona
Ilustracija
 StringerStringer/Sputnik/Sputnik via AFP

Ukrajina je u ponedjeljak započela zajedničke vojne vježbe s američkim i drugim trupama NATO-a, u vrijeme kada susjedne Rusija i Bjelorusija održavaju velike vojne vježbe.

Ukrajina, koja je u ratu s proruskim separatistima koje podržava Kremlj od 2014., dugo traži bližu integraciju sa zapadnim vojskama, nadajući se da će se jednoga dana priključiti NATO-u.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane kazao je da će 4 tisuće ukrajinskih vojnika i 2 tisuće stranih sudjelovati u vojnoj vježbi "RAPID TRIDENT - 2021", koja će trajati do 1. listopada.

"Vjerujem da će svatko od vas koncentrirat svo svoje znanje, sve svoje napore, kako bi pokazao zemljama agresorima da nemaju šanse", rekao je Ihor Palahnjuk, zapovjednik za obuku ukrajinskih snaga na svečanom otvaranju vježbi u ukrajinskom Međunarodnom mirovnom sigurnosnom centru u blizini Jaroviva na zapadu zemlje.

Američka vojska objavila je priopćenjem da u vojnoj vježbi sudjeluje borbeni tim brigade Nacionalne garde Washingtona, koji je raspoređen u Ukrajini od travnja.

U vojnoj će vježbi ukupno sudjelovati 12 zemalja kako bi "unaprijedili interoperabilnost saveznika i zemalja partnera" te demonstrirali pripremljenost.

Ukrajinska se vježba održava nakon rusko-bjeloruskih vojnih vježbi s velikim brojem sudionika blizu granica zemalja NATO-a i EU-a. Rusija tvrdi da je sudjelovalo 200 tisuća vojnika.

Kijev i NATO također optužuju Rusiju da je rasporedila dodatne postrojbe ove godine blizu ukrajinskih granica. U ponedjeljak je pak 20 ruskih vojnih brodova započelo vježbu u Crnom moru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:29