TKO JE EDI RAMA?

U UN-u hladno odbrusio Rusima, prijatelj je s Milanovićem, a prate ga i afere: ‘Imamo problematične dečke...‘

Albanski premijer Edi Rama tijekom sjednice Vijeća sigurnosti UN-a odbio je zahtjev ruskog veleposlanika

Edi Rama

 Lev Radin/pacific Press/Sipa Press/Profimedia

- Ovo nije svjetska zavjera protiv Rusije. Zaustavite rat u Ukrajini, pa predsjednik Zelenski neće ni imati potrebe održati govor - sarkastično je uoči početka sjednice Vijeća sigurnosti UN-a poentirao albanski premijer Edi Rama, čija zemlja ovoga mjeseca predsjeda tim tijelom, nakon što je ruski veleposlanik Vasilij Nebenzija uložio prigovor zbog obraćanja ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

- Jako je simpatično kako, od svih ljudi ovdje, vi imate hrabrosti kritizirati UN za kršenje uhodanih odredbi i praksi - istaknuo je Rama na vidno oduševljenje prisutnih koji su na trenutak morali prekršiti strogi diplomatski protokol i diskretno se podsmjehnuti sjajnom argumentu predsjedavajućeg.

No, tko je, zapravo, albanski premijer kojeg Hrvati znaju kao kućnog prijatelja predsjednika Zorana Milanovića, koji mu je nekoć služio i kao osobni politički savjetnik?

Rođen u Tirani 1964., karijeru započinje kao profesor slikarstva na Akademiji likovne umjetnosti u albanskoj prijestolnici, a istaknuo se i kao vrsni košarkaš u nacionalnoj momčadi svoje zemlje.

Jedna od možda i najzanimljivijih crtica iz njegovog osobnog života je činjenica da je kršten u Katoličkoj crkvi i da se tijekom života identificirao kao katolik, unatoč tome što dolazi iz većinski muslimanske zemlje koja je dobrim dijelom njegova odrasloga života bila pod utjecajem komunizma koji je branio religiju. Danas se izjašnjava kao agnostik.

Za politiku se opredijelio nakon što se istaknuo kao jedan od prominentnih vođa pokreta za rušenje komunističkog režima u Albaniji, u kojem su izuzetno važnu ulogu imali studenti i fakultetsko osoblje.

image

Edi Rama i Zoran Milanović (2014.)

Gent Shkullaku/Afp/Profimedia

Nakon uspješnog rušenja komunističkog režima, Rama je uzeo pauzu od političkog života te se posvetio artističkoj karijeri, ostavši pritom oštrim kritičarom albanske vlade zbog čega je bio i fizički napadnut u siječnju 1997. Počinitelji nikada nisu bili pronađeni, ali je postojala (opravdana) sumnja da iza napada stoje agenti državne tajne službe.

Politici se vratio "na mala vrata" tek krajem 1990-tih, kada je zasjeo u fotelju Ministarstva kulture, mladih i sporta. Bio je vrlo ekstravagantan ministar; što zbog svojih učestalih šarenih odjevnih kombinacija, a što zbog inovativnih kulturnih projekata izuzetno popularnih među mladima.

Samo nekoliko godina kasnije, ranih 2000-tih, kandidirao se za gradonačelnika Tirane na listi albanske Socijalističke stranke.

Svojim sugrađanima obećava "vratiti život u prijestolnicu", što su Albanci prepoznali te su ga uvjerljivom većinom doveli do pozicije gradonačelnika Tirane na kojoj je bio punih 11 godina.

Svjetsku je slavu zaradio tako što je osobno prefarbao socijalističke građevine u gradskoj jezgri koje su postale turistička atrakcija. Godine 2004., dobiva nagradu za najboljeg gradonačelnika na svijetu, dok mu prestižni Time Magazin dodjeljuje nagradu "Europskog junaka".

image

Angela Merkel i Edi Rama (2021.)

Gent Shkullaku/Afp/Profimedia/Gent Shkullaku/afp/profimedia

Ranih 2000-ih postaje i predsjednikom albanske Socijalističke stranke, uspješno manevriravši desetljeće u opoziciji do 23. lipnja 2013., kad njegova stranka postaje uvjerljivim pobjednikom parlamentarnih izbora, a on dobiva mandat za predsjednika vlade.

No, karijeru su mu obilježile i kontroverze i afere.

Njemački tabloid Bild 2017. objavljuje 16 audio snimki koje dokazuju kako su Rama i njegovi članovi vlade razgovarali s policijom i kriminalcima uoči parlamentarnih izbora koji su se održavali te godine. U jednoj od snimaka, Rama priča s lokalnim policijskim dužnosnikom, Arbenom Keshijem, pitavši ga "je li uspio ostvariti ono što se od njega tražilo". U drugoj snimci, ministar Damian Gjiknuri istom Keshiju na raspolaganje daje "problematične dečke, za svaki slučaj, jer možda zatrebaju za izbore".

Osim sumnji za izbornu prevaru 2017., Ramu optužuju i zbog toga što je tijekom njegova mandata došlo do drastičnog pada slobode medija u Albaniji. Njegova je vlada usvojila dva paketa zakona o medijima kojima državne institucije mogu ukloniti internetski sadržaj i globiti novinare te medijske kuće, ukoliko smatraju da za to postoji legitimne osnove.

Prema godišnjem izvješću slobode medija koje rade Reporteri bez granica, Albanija je pod Raminom vladom pala na najnižu razinu u svojoj povijesti. Rama je optužbe odbacio kako "potpuno neosnovane".

U prosincu 2021., tijekom pandemije covida-19, Rama je odbio na lice staviti masku tijekom leta iz Frankfurta za Detroit, nakon čega je izbačen s Lufthansina aviona te su ga s aerodroma ispratili i njemački federalni policajci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. studeni 2023 10:13