PROMETNO U ENKLAVI

U utorak je u zračnoj luci Hrabrovo startao ruski projekt ‘Otvoreno nebo‘, Poljaci odmah dižu ogradu!

Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema

Zračna luka u Kalinjingradu

 Igor Zarembo/Afp

Poljski ministar obrane rekao je u srijedu da počinje gradnja ograde duž granice s ruskom enklavom Kalinjingradom kako bi se spriječili ilegalni prelasci migranata koje, misli Varšava, Rusija želi olakšati.

Poljska već ima fizičku ogradu sa senzorima pokreta i kamerama na granici s Bjelorusijom, ruskim saveznikom, jer smatra da bjeloruski režim propušta migrante koji žele ući u Europsku uniju, što Minsk niječe.

Nakon uvođenja letova s Bliskog istoka i iz sjeverne Afrike za Kalinjingrad, "odlučio sam djelovati u smislu pojačanja sigurnosti na granici s kalinjingradskom enklavom. Počinjemo s izgradnjom privremene ograde", rekao je novinarima Mariusz Blaszczak.

Ogradu će činiti tri reda bodljikave žice visoke 2,5 m, prosječne širine 3 m te elektronička oprema.

Radovi počinju "već danas" na toj kopnenoj granici dugoj 210 km, istaknuo je.

Prema ruskim zrakoplovnim vlastima, režim "Otvoreno nebo" na snazi ​​je u zračnoj luci Hrabrovo od 1. listopada. To znači, kako se navodi, da zrakoplovne kompanije iz "prijateljskih" zemalja poput Turske, Sirije i Bjelorusije od sada mogu sletjeti u Kalinjingrad.

"Ruske zrakoplovne vlasti naručile su dodatne slotove za letove za Kalinjingrad s Bliskog istoka i Afrike, zemalja poput Etiopije ili Sudana", kaže, pak, Krzysztof Żęgota, poljski stručnjak za sigurnost i Kalinjingrad sa Sveučilišta Warmia-Masuria u Olsztynu. "Kalinjingrad ne može biti atraktivan za turiste iz ovih zemalja. Stoga ne sumnjam da Rusija priprema novi migracijski val iz Kalinjingrada u Europsku uniju", dodao je.

Kako bi spriječila migrantsku krizu koju Poljska smatra ruskim i bjeloruskim "hibridnim ratom" uprenim protiv nje, Varšava je u rujnu 2021. uspostavila pojas širok oko 3 km i dug više od 400 km na granici s Bjelorusijom.

Pristup toj zoni zabranjen je svim osobama bez dozvole boravka, pa tako i članovima nevladinih organizacija koje pomažu migrantima te novinarima.

Unatoč tome što Poljska najčešće vraća migrante koji pokušavaju ući u zemlju, granična policija i nevladine organizacije koje djeluju na terenu javljaju svakodnevno o stotinjak pokušaja ilegalnog prelaska poljsko-bjeloruske granice, uglavnom migranata s Bliskog istoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2023 03:44