GOLEMI KOMPLEKS

U utrobi najveće svjetske špijunske jazbine: ‘DF-27 nam tjera strah u kosti, na to nemamo odgovor‘

Obavještajni centar u Velikoj Britaniji najveći je na svijetu, kroz njega prolaze i obrađuju se informacije i za savez ‘Pet očiju‘

Ilustracija

 Ina Fassbender/Afp/Profimedia/Ina Fassbender/afp/profimedia

Zgrada Pathfinder nalazi se u britanskom strateškom zapovjednom kompleksu RAF Wyton u blizini Huntingdona u Cambridgeshireu, domu stotina pripadnika vojnog osoblja i civila koji rade unutar šire organizacije Obrambene obavještajne službe, odnosno vojne obavještajne službe (Defence Intelligence), koju čini ukupno 4500 pripadnika.

Kako prenosi The Times, koji je uz još nekoliko medija dobio rijedak pristup unutrašnjosti objekta, vojni špijun u tom obavještajnom kompleksu u ruralnom dijelu Cambridgeshirea u kojem se prikupljaju i obrađuju strogo povjerljive informacije, pokazuje na kartu koja prikazuje putanju hipersoničnog projektila. "Puno su veće šanse za preživljavanje" ako se to oružje uništi prije nego što bude lansirano, kaže obavještajac koji je želio ostati anoniman.

Jedno od oružja od kojeg najviše strahuje je kineski DF-27, balistički projektil srednjeg dometa koji ima domet od gotovo 5000 kilometara. Njegova maksimalna brzina iznosi najmanje 5 Macha, odnosno nešto više od 6000 kilometara na sat, što je pet puta brže od brzine zvuka, a njegove hipersonične klizne bojeve glave mogu mijenjati smjer kako bi izbjegle detektiranje. "To su opasna oružja", ističe, dodajući da, iako je Kina jedina zemlja trenutačno koja doista može rasporediti hipersonično oružje, Rusija pokušava postići isti cilj.

Ovo obavještajni središte najveći je obavještajni centar na svijetu, gdje zemlje članice obavještajnog saveza za razmjenu obavještajnih podataka pod nazivom "Pet očiju" (Five Eyes) zajedno rade na prikupljanju, obradi i procjeni obavještajnih podataka za slanje britanskoj i savezničkim vladama.

Rupe u obrani

Među tamošnjim stručnjacima su lingvisti, civilni znanstvenici, psiholozi, geografi i stručnjaci za obradu podataka. Drugi, pak, djeluju u tajnim misijama u inozemstvu, neki od njih kao agenti koji rade s regrutima na prikupljanju informacija od protivnika.

Agent s kojim je razgovarao The Times provodi dane analizirajući oružje koje su izradile protivničke zemlje, ponekad oružje vrlo osjetljive naravi koje je isporučeno u Veliku Britaniju s ratišta diljem svijeta. Jedno od najnovijih oružja koje je došlo u njegove ruke je dron Shahed 131 iranske proizvodnje, još uvijek zamotan u plastičnu foliju.

Vojni zapovjednici, nakon što su se upoznali sa stručnom analizom o hipersoničnom oružju, vjeruju da Britanija mora biti spremna oformiti vojne baze u inozemstvu kako bi se obranila od napada, umjesto da se oslanja na britanske resurse kod kuće. Jedan britanski dužnosnik objasnio je kako bi britanski sustav obrane bio preopterećen ako bi veliki broj projektila počeo padati na Britaniju, tako da bi gađanje oružanih sustava na mjestu na kojem se nalaze bilo ključno za zaštitu građana.

Iako zemlja raspolaže zrakoplovima koji se mogu podignuti za nekoliko sekundi kako bi zaštitili nebo i ratne brodove Type 45 koji mogu obarati projektile, ona nema integrirani sustav proturaketne obrane. Vojni čelnici priznaju da bi Britanija zato imala problema s odgovorom na napad većeg broja projektila ili bespilotnih letjelica.

Obavještajni analitičari u Defense Intelligenceu nadaju se da će uspjeti dobiti sliku o tome odakle bi projektili mogli biti lansirani - bilo da je riječ o vojnoj bazi na kopnu ili na drugim platformama - tako da u slučaju da se zemlja nađe u situaciji u kojoj je ranjiva na napad, budu u mogućnosti dati vladi popis mogućih ciljeva. No, stručnjaci vjeruju da bi moglo biti prekasno da se napad zaustavi ako bi se radilo o hipersoničnom oružju.

Opasna vremena

Na briefingu za novinare o prijetnji s kojom se suočava Velika Britanija, obrambeni dužnosnici izjavili su da svijet živi u "doista opasnim vremenima". Upozorili su da je sukob velikih razmjera vjerojatniji nego što je bio u nedavnoj prošlosti jer je sve što je potrebno "iskra" koja može doći iz bilo kojeg smjera.

Od trenutka upozorenja, ne bi bilo vremena za značajnije akcije kako bi zemlja bila spremna za sukob velikih razmjera. "Moramo se početi pripremati sada", rekao je britanski obrambeni dužnosnik, upozorivši kako namjera nije odaslati poruku panike. Međutim, objašnjavaju kako bi se Britanija iznenada mogla naći u krizi ako oni koji su zaduženi za obranu zemlje ne dobiju prave obavještajne podatke.

Analiza izravnih prijetnji Ujedinjenoj Kraljevini nije jedini zadatak vojne obavještajne službe. Djelatnici neprestano prate rat ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, akcije Kine po pitsanju Tajvana i napade hutista - jemenskih šiitskih pobunjenika koje podupire Iran - na brodove u Crvenom moru.

"Na Bliskom istoku traje oluja, a u Ukrajini uragan. Kina je ‘klimatska promjena‘... Svi su nevjerojatno zaposleni", kaže obavještajni djelatnik dok pokazuje na različite stolove na golemom prostoru unutar zgrade Pathfinder, nazvanoj po eskadrilama za označavanje ciljeva u Zapovjedništvu bombardera RAF-a tijekom Drugog svjetskog rata.

Unutar zgrade deseci timova rade na različitim misijama. Na stolu s materijalima vezanim za Afriku nalazi se zastava Islamske države (ISIL). U blizini je tim špijuna okupljen oko stola i velikog ekrana koji prikazuje podatke s drona koji prati brod u gradu Port Sudan na Crvenom moru.

Brojne ekspertize

U jednom trenutku pali se crveno svjetlo kako bi upozorilo one na katu da se unutar zgrade nalaze posjetitelji bez sigurnosne provjere. Digitalni sat pokazuje vrijeme u Moskvi, kao i vrijeme u zemljama članicama ‘Pet očiju‘ - SAD-u, Australiji, Kanadi, Novom Zelandu i samoj Britaniji.

Jedan od timova obavještajne službe nedavno je dostavio obavještajne podatke Ujedinjenim narodima kako bi dokazao da je Sjeverna Koreja isporučila vojnu opremu Rusiji za uporabu protiv Ukrajine kršeći sankcije UN-a. Također su pomogli u otkrivanju informacije da je Rusija poslala 30 konja cijenjene ruske pasmine Orlovski kasač (ruski - orlovski risak) teretnim vlakom u Sjevernu Koreju samo nekoliko dana nakon što je Bijela kuća navela da je Pjongjang isporučio topničke granate za Putinove ratne potrebe u Ukrajini.

Drugi šalju informacije prikupljene od bespilotnih letjelica koje su ispalili hutisti kako bi informirali mornare na brodu HMS Diamond, koji patrolira Crvenim morem pokušavajući suzbiti akcije pobunjeničke skupine. Jedna je jedinica, pak, odgovorna za pomoć britanskoj policiji u pronalaženju nestalih osoba, ulaženju u trag ubojicama ili provođenju racija protiv organiziranih kriminalnih skupina. Vojno osoblje koristi specijalizirane kamere i laserske skenere koji mogu stvoriti sliku o tome kako objekti izgledaju iznutra i detektirati sve prijetnje na koje policija može naići.

Njihova analiza bila je ključna u slučaju trovanja bivšeg ruskog dvostrukog špijuna Sergeja Skripalja u Salisburyju 2018. godine, kako bi se odredilo mjesto otkuda se nervni agens novičok mogao proširiti unutar policijske postaje.

Sve ove ekspertize znače da su njihove vještine vrlo tražene, pri čemu viši čelnici službe često moraju donositi odluke koga se mogu odreći za obavljanje zadataka za civilne vlasti u trenutku kada prijetnje u inozemstvu porastu. No, bez obzira na to koliko se prijetnja sada čini ozbiljnom, jasna je poruka Obrambene obavještajne službe političkim donositeljima odluka da bi stvari mogle postati puno gore prije nego što svijet ponovno bude sigurnije mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. veljača 2024 07:02