MONS. FABIO FABENE

U Vatikanu imenovan novi tajnik Kongregacije za kauze svetih, mogao bi biti zanimljiv i Hrvatima

Kao tajnik Kongregacije za kauze svetih mons. Fabene organizira postupke beatifikacije i kanonizacije
Papa Franjo i mons. Fabio Fabene (fotografja iz 2014. godine)
 Tiziana Fabi

Mons. Fabio Fabene (61) novi je tajnik Kongregacije za kauze svetih. Danas ga je papa Frane premjestio na tu dužnost s dužnosti podtajnika Biskupske sinode. Na glasu je kao prelat predan Papinu nauku.

Mons. Fabene, naslovni biskup Montefiasconea, Talijan je rođen u Rimu. Doktorirao je kanonsko pravo na Papinskom lateranskom sveučilištu. Napisao je više knjiga. Posljednja objavljena, „Simfonija službi“, s Papinim predgovorom, sažima posljednjih deset godina sinodskih napora u promoviranju udjela laika u Katoličkoj crkvi. Usredotočen je na ulogu mladih kao kvasca vjere, o čemu je napisao knjigu „Chritus vivit“

Postulator je kauze kardinala Marcantonija Barbariga (1640-1706), rođaka pape Inocenta XI koji ga je imenovao nadbiskupom Krfa. U sukobu s duždom Francescom Morosinijem, koji mu je konfiscirao sav imutak u Mlecima, povučen u Rim, a zatim poslan za nadbiskupa u Montefiascone, gdje se odlikovao promicanjem školstva.

Kao tajnik Kongregacije za kauze svetih mons. Fabene organizira postupke beatifikacije i kanonizacije, što će zanimati hrvatske katolike zainteresirane za slavu oltara svojih sunarodnjaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:35