VELIKI SKUP U RIMU

U VATIKANU ODLUČILI Konklava za izbor novog pape počet će 12. ožujka

Cardinals take part in a prayer on March 6, 2013 at St Peter's basilica at the Vatican. AFP PHOTO / VINCENZO PINTO
 AFP

NOVO 17:57 - Konklave na kojima će se birati novi papa počet će u utorak, 12. ožujka poslije podne, priopćeno je u petak iz Vatikana.

"Osma opća kongregacija kardinala odlučila je da će konklave za izbor pape početi u utorak, 12. ožujka 2013. Misa 'pro eligendo Pontifice' slavit će se ujutro u bazilici Svetog Petra, a poslijepodne će kardinali ući u konklave", kaže se u prioćenju vatikanske službe za odnose s javnošću, javile su agencije.

U složenom postupku izbora nasljednika pape Benedikta XVI., koji je iznenadno odstupio s položaja prošlog mjeseca, sudjelovat će ukupno 115 kardinala, a novi papa postat će kandidat koji dobije dvije trećine glasova kardinala.

----------------------------

VATIKAN - Datum početka konklava kardinala na kojima će biti izabran novi papa bit će poznat u petak navečer, objavio je glasnogovornik Vatikana , otac Federico Lombardi tijekom dnevne konferencije za novinare.

"Na kongregaciji u petak poslijepodne glasat će se o danu početka konklava", rekao je glasnogovornik Svete Stolice otac Federico Lomabrdi nakon novog, sedmog zasijedanja općih kongregacija na kojima se u Rimu od ponedjeljka nalazi 150 kardinala. Odluka se očekuje iza 19 sati.

'OVO SU DVANAESTORICA PRLJAVIH! ONI NE SMIJU POSTATI PAPA' Objavili imena kardinala koji su štitili svećenike pedofile

Lombardi je rekao kako je "vjerojatno" da će konklave u Sikstinskoj kapeli početi u ponedjeljak, utorak ili srijedu.

Svih 115 kardinala izbornika koji imaju ispod 80 godina i zato mogu birati novoga vođu Crkve koja broji 1,2 milijarde vjernika su došli u Vatikan i sudjeluju na sastancima tjedan dana nakon povijesnog odreknuća pape Benedikta XVI.

Ocrtavaju se dva stožera, prenose mediji, između pobornika duboke reforme crkve koji žele talijanskog papu, kardinala Angela Scolu i drugi koji brane sadašnji sustav.

Prema pisanju lista Repubblica, kardinal nadbiskup Milana Angelo Scola bi dobio četrdesetak glasova, a da bi bio izabran je potrebno 77. Drugu frontu sačinjavaju uglavnom Talijani. Prema tom poznavatelju stanja u Vatikanu dosadašnji državni tajnik Tarcisio Bertoni i najstariji kardinal Angelo Sodano, negdašnji protivnici, su se povezali i stvorili blok oko kandidature Brazilca Odila Scherera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:27