TUŽNA VIJEST

U VELIKOJ BIJEDI UMRO 'BERAČ ŽELJEZA', KOJI JE U BERLINU PROGLAŠEN NAJBOLJIM GLUMCEM Slava je trajala kratko, a Srebrnog medvjeda odavno je prodao

 
Nazif Mujić
 Marko Todorov / CROPIX

Nazif Mujić, dobitnik Srebrenog medvjeda u Berlinu 2013. godine, preminuo je jutros u 58. godini u obiteljskoj kući u mjestu Svatovac nadomak Lukavca, pišu bosanskohercegovački mediji.

Nazifov rođak Mehmed Mujić za Klix.ba je rekao da je njegovo beživotno tijelo pronađeno jutros u kući te da će mjesto i datum pogreba tek dogovoriti. Potvrdio je da je umro prirodnom smrću. ‘Njegova obitelj je u teškom imovinskom stanju, a već je pokrenuta akcija za prikupljanje novčane pomoći kako bi Nazif bio dostojanstveno ukopan’, rekao je Mehmed.

Nazif je na 63. izdanju prestižnog berlinskog filmskog festivala proglašen najboljim glumcem i kući se vratio sa Srebrnim medvjedom za glavnu ulogu u filmu ‘Epizoda u životu berača željeza’ bosanskohercegovačkog redatelja Danisa Tanovića. U filmu je glumio samog sebe - skupljača željeza koji se bori za medicinsku pomoć supruzi nakon spontanog pobačaja.

Film je još jednom podsjetio na teško stanje u kojemu žive Romi u BiH suočeni s predrasudama i socijalnom isključenošću. Međutim, filmska mu nagrada nije donijela puno, a slava je kratko trajala.

‘Svi su me zaboravili. Nisam danima imao ni marke da kupim kilogram brašna da ispečemo kruh. Moja žena i troje djece bili su gladni. Malo hrane skupili smo u kantama za smeće’, rekao je prije dvije godine za Jutarnji list, kad se saznalo da je zbog teškog financijskog stanja bio primoran prodati Srebrnog medvjeda.

Director Danis Tanovic (C) poses with actors Nazif Mujic (R) and Senada Alimanovic, who is holding her child Danis, during a photocall to promote the movie
Tobias Schwarz / REUTERS
Danis Tanović, Nazif Mujić i Senada Alimanović sa sinom Danisom na Berlinaleu

Rekao je tada da su mu svi okrenuli leđa, da je zamolio i Tanovića i druge sa snimanja filma da mu pomognu, no nitko više nije bio tu za njega. Čak je bio zatražio azil u Njemačkoj. Mediji su pisali da mu je odbijen jer su razlozi bili ekonomske, a ne političke prirode, no Nazif je rekao da se vratio zbog oca, koji je bio sam u Bosni. Priznao je i kako je zbog neimaštine razmišljao o samoubojstvu, ali je odustao od mračnih ideja zbog dvije kćeri osnovnoškolke i sina koji je tad još bio vrtićkog uzrasta.

Poljice, Tuzla, 200213.
Romsko naselje Svatovac.
Reportaza za Magazin o Nazifu Mujicu, dobitniku Srebrnog medvjeda za ulogu u filmu
Marko Todorov / CROPIX
Romsko naselje Svatovac gdje je živio Nazif Mujić

Mujić, član Vijeća nacionalnih manjina Federacije BiH i stručni saradnik za pitanja Roma u Tuzlanskom kantonu, je za Tuzlanski.ba pozvao ljude da pomognu obitelji na koji god način mogu, da se Nazif pokopa dostojanstveno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 08:24