ŠIRENJE OMIKRONA

U Velikoj Britaniji od ponedjeljka ponovno rad od kuće, za neka mjesta uvode se i covid propusnice

Vlada stoga traži od zaposlenika da već od ponedjeljka rade od kuće "ako je to moguće"

Boris Johnson

 Adrian Dennis/various sources/AFP

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u srijedu da Velika Britanija pooštrava restrikcije radi suzbijanja širenja omikron inačice koronavirusa, pa se tako od ponedjeljka ponovo uvodi rad od kuće i covid propusnice za neka veća okupljanja.

"Sve je jasnije da se omikron širi puno brže nego ranije delta" jer je do danas u Velikoj Britaniji prijavljeno 568 slučajeva te inačice koronavirusa, a stvaran broj je "sigurno i puno veći", rekao je Johnson na tiskovnoj konferenciji.

Napominjući da se čini da se broj zaraženih omikronom u zemlji udvostručuje svaka dva do tri dana i ne želeći nagađati o težini simptoma koje uzrokuje ova varijanta, konzervativni čelnik je istaknuo da "ovakav eksponencijalni rast može potaknuti velik porast hospitalizacija i stoga, na žalost, umrlih".

"Zbog toga je prelazak na plan B" što se tiče restrikcija u Engleskoj "razmjeran i razuman odgovor" dok se ne ubrza kampanja docjepljivanja, dodao je.

Vlada stoga traži od zaposlenika da već od ponedjeljka rade od kuće "ako je to moguće".

Covid propusnica, kojoj se protive neki zastupnici konzervativne većine, prvi put je uvedena u Engleskoj u noćnim klubovima i na svim mjestima s više od 10.000 ljudi.

Velika Britanija, među najteže stradalim europskim zemljama s gotovo 146.000 umrlih od početka pandemije covida-19, vratila se restriktivnim mjerama ne bi li suzbila širenje omikrona, poput ograničenja putovanja, nošenja maske u trgovinama i u javnom prijevozu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. lipanj 2022 17:11