VELIKI NEREDI

U VENEZUELI SE SPREMA VOJNI PUČ? U munjevitoj akciji počelo hapšenje generala

 AFP

CARACAS - U sjeni dramatičnih zbivanja u Ukrajini i beskrajnih vijesti o misterioznom nestanku malezijskog Boeinga 777 već tjednima prolaze veliki neredi koji potresaju Venezuelu. U uličnim prosvjedima protiv predsjednika Nicolasa Madura, inače odanog chavista, dosad je život izgubilo 30-ak ljudi, a vlast čitavo vrijeme za sve optužuje oporbu i njezine navodne američke financijere.

Situacija je ponovno eskalirala u utorak kada su u munjevitoj akciji uhićena trojica generala iz tamošnjeg ratnog zrakoplovstva. Maduro je izjavio da su pripremali državni prevrat 'protiv legitimno uspostavljene vlade'.

Nije htio iznijeti imena generala za koje kaže da su sve dogovarali zajedno s opozicijom.

Prosvjedi su u Venezueli započeli sredinom veljače. Isprva su na ulice izašli studenti, no ubrzo su s demonstracijama počeli svi slojevi građana, koji su bijesni zbog izrazito visoke stope inflacije, čestih nestašica hrane i drugih najosnovnijih potrepština, poput WC papira, te visoke stope kriminala.

Venezuela je za vrijeme vladavine pokojnog Huga Chaveza doživjela ekonomsku renesansu, s obzirom da je on novcem od izvezene nafte financirao razne socijalne programe kojima je radikalno smanjena stopa siromaštva. No, s vremenom se pokazalo da je takva ekonomska politika na duge staze iz više razloga teško održiva.

Dok je sam Chavez vlastitom karizmom uglavnom uspijevao održavati stabilnost u državi, njegov nasljednik Maduro, inače vozač autobusa koji tvrdi da mu se svako malo ukazuje Chavezov duh, u tome ima sve manje uspjeha.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 21:04