ORUŽANI SUKOB

U Venezueli ubijen vođa gerilaca, tisuće mještana u panici bježi preko granice: Vojska nam upada u kuće!

U jeku oružanih sukoba između venezuelanske vojske i kolumbijskih gerilaca, više od 6000 stanovnika napustilo je svoje domove
 AFP

Bivši ključni zapovjednik najveće kolumbijske gerilske skupine FARC (Revolucionarne oružane snage Kolumbije - Narodna vojska), Jesus Santrich, ubijen je u utorak u Venezueli, izvijestila su tri viša vladina dužnosnika bliska sigurnosnim snagama Venezuele.

Dužnosnici koji su zatražili da ostanu anonimni kako bi mogli govoriti o pitanjima nacionalne sigurnosti, opisali su kako je stradao.

Oružana skupina koju je predvodio potvrdila je njegovu smrt u poruci na njihovoj internetskoj stranici te su za ubojstvo okrivili kolumbijske specijalce, bez da su to potkrijepili dokazima. Iz Kolumbije su kazali kako još uvijek nisu potvrdili Santrichevu smrt i nisu odmah odgovorili na optužbe gerilaca.

Vođa pobunjenika, čije je pravo ime Seuxis Hernandez Solarte, bio je jedan od vođa FARC-a prije nego li je postao jedan od pregovarača koji je zakopao ratnu sjekiru s kolumbijskom vladom 2016. okončavši tako desetljeće ratnog stanja.

Pobunjenici su tada formirali političku stranku te su im zagarantirane pozicije u parlamentu, kao i pozicija za Hernandeza, no do toga nikad nije došlo.

image
Juan Barreto/AFP

Prekršio je dogovor i vratio se svojoj vojsci te krijumčarenju droge.

Hernández, prepoznatljiv po tamnim naočalama i šalu kojeg je redovito nosio oko vrata, bio je simbol teške ravnoteže koju je Kolumbija morala postići dok djeluje na tome da iza sebe ostavi krvavi sukob koji je raselio milijune i ubio najmanje 220.000 ljudi.

Nakon što je pušten iz zatvora nestao je iz javnosti, a onda se pojavio uz drugog pobunjenika, Ivana Marqueza (pravim imenom Luciano Marín) u videosnimci 2019. godine u kojoj su zajedno zazvali novo podizanje oružja, tvrdeći da vlada nije održala svoje obećanje.

Borba gerilaca i venezuelanske vojske

Pucnjava na granici Kolumbije i Venezuele proteklih je tjedana sve učestalija.

U jeku oružanih sukoba između venezuelanske vojske Nicolasa Madura i kolumbijskih gerilaca, više od 6000 stanovnika Venezuele proteklog je mjeseca napustilo svoje domove i otišlo preko rijeke u Kolumbiju.

Izbjeglice tvrde kako su izbačeni iz vlastitih domova od strane vojske te su opisali kršenje ljudskih prava, nestanke i provale.

U Arauquiti, malom gradu s kolumbijske strane granice nalaze se brojni građani koji su pobjegli od nasilja.

- Došli su u konvoju s tenkovima i krenuli razbijati vrata i prozore, hapsili su ljude. Ušli su nam u kuću i počeli nas tući. Svi su krenuli bježati - kazao je Jairo Gamez za BBC pokazujući preko rijeke mjesto gdje mu je vojska zapalila kuću.

- Plače mi se, tamo sam živio godinama, za sve što sam dosad radio izgubljeno je - istaknuo je i dodao kako je ljut zbog zla koje su učinili nevinim ljudima.

Godinama su stizale optužbe kako venezuelanska vlada tolerira kolumbijske gerilce u državi, no nedavno se situacija promijenila te su se sada sukobili.

U izbjegličkim kampovima koji su brzo podignuti, nemoguće je održavati socijalnu distancu. Susjede koji su došli preko granice u svoje domove primili su i mnogi Kolumbijci.

Većina je još uvijek u šoku zbog toga što ih je venezuelanska vojska izbacila iz vlastitih domova.

Gameza je vojska optužila da je pripadnik gerilaca protiv kojih se bore - jer je snimio i objavio na društvenim mrežama video svoje zapaljene kuće.

- Tako to oni rade, ako kažeš nešto protiv njih, reći će da si terorist - zaključio je Gamez koji se ne želi vraćati u domovinu te je u Kolumbiji odlučio sagraditi novi dom.

Kolumbija se već nalazi pod pritiskom - primili su dosad gotovo dva milijuna migranata iz Venezuele zbog gospodarskog kolapsa u toj zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:58