PRAVO NA IZBOR

U ZADNJA TRI MJESECA DRASTIČNO SE POVEĆAO BROJ HRVATICA KOJE NA POBAČAJ IDU U SLOVENIJU 'Hrvatski liječnici su me ponižavali, osjećala sam se očajno'

 
 RTV Slo / CROPIX

Za čak 25 posto se u posljednja tri mjeseca povećao broj žena koje odlaze na pobačaj u slovenske Brežice. Razlog je prilično očit. Naime, u susjednoj nam Sloveniji 10 ginekologa/inja ili njih tek 3 posto odbija raditi spomenute zahvate zbog priziva savjesti, dok je u Hrvatskoj takvih liječnika čak 60 posto.

Kako na svom Facebooku pišu iz Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), zdravstveni djelatnici se u Sloveniji odnose prema ženama s poštovanjem, poštujući njihov izbor. Objašnjavaju da je dostupan medikamentozni pobačaj, a cijena je 200 eura za strane državljanke.

U Sloveniju, objašnjavaju iz CESI-ja, odlaze i žene čija je trudnoća posljedica silovanja, a u Hrvatskoj im je odbijen prekid trudnoće na koji imaju pravo po zakonu.

Ovo povećanje broja Hrvatica koje odlaze na pobačaj u Sloveniju nije prošao nezapaženo u tamošnjim medijima. Slovenska radiotelevizija tako je napravila desetminutni prilog o ovoj temi naslova 'Pravo na izbor' u kojem, osim aktualnih statističkih podataka, donose i potresna svjedočanstva žena koje su bile primorane trudnoću prekinuti u Sloveniji.

"Krvarila sam od prvog dana trudnoće. Liječnik je jedva mogao detektirati puls fetusa. Preventivno sam otišla na pobačaj, ali mi ga liječnici u Hrvatskoj nisu htjeli napraviti. Njihov odnos je bio ponižavajući, zbog njih sam se osjećala očajno. Zato sam otišla u Sloveniju", kaže neimenovana žena koja je abortus obavila u susjednoj nam zemlji.

Ginekologinja bolnice u Brežicama Mateja Vukmanič Pohar otkriva da iz Hrvatske dolaze pretežito mlađe žene, između 20 i 30 godina.

"Do 12. tjedna niti ne pitamo žene zašto su se odlučile na pobačaj jer je to intimna stvar svake žene. Ta je odluka najteža upravo za nju", kaže ginekologinja.

Kristina Čačić iz nevladine organizacije B.a.B.e. kaže da cijena zahvata u Hrvatskoj varira od 1870 pa sve do 3000 kuna.

Reporterka Slovenske televizije podsjetila je i na istup Mostove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić u Saboru tijekom kojeg je upozorila na obavljanje kiretaže bez anestezije zbog čega je ta tema tjednima dominirala u hrvatskim medijima.

"Atmosfera u društvu je takva da su žene koje pristupaju tom zahvatu difamirane, da ih se vrijeđa, drugotne smo, štrace smo, o pobačaju se govorio kao o ubojstvu", objašnjava slovenskim novinarima hrvatska ginekologinja dr. Jasenka Grujić Koračin.

Iz Hrvatskog katoličkog liječničkog društvu ističu da se nikoga ne može natjerati da se odrekne priziva savjesti.

"Mi ne studiramo zato da bismo se odricali priziva savjesti i da bismo prekidali život prije samog rođenja", kaže dr. Jasenka Katarina Markeljević.

"Kad bi se regulirao priziv savjesti da se onemogući, to bi nas vodilo u totalitarizam", poručuje Markeljević.

Sugovornice slovenske reporterke objašnjavaju da, za razliku od europskog, hrvatsko društvo postaje sve tradicionalnije i konzervativnije, a dotaknule su se i zakona o pobačaju koji Plenkovićeva Vlada namjerava donijeti kritizirajući Kujundžićev izbor radne skupine.

"Ako bolje pogledate vitalne statističke podatke, shvatit ćete da tu postoji siguran odljev u ilegalu", upozorava na kraju priloga dr. Grujić Koračin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 13:38