NEVJEROJATNA PRIČA

U zatvoru je proveo 20 godina, a onda je pušten nakon što je ubojstvo priznao - njegov brat blizanac

Brat koji je doista počinio ubojstvo, završio je u zatvoru zbog drugog zločina. No ondje je otkrio Boga i odlučio olakšati dušu

Blizanci Kevin Dugar i Karl Smith

 Cook County Jail

Muškarac koji je pogrešno osuđen za ubojstvo, pušten je iz zatvora nakon 20 godina, nakon što je njegov brat blizanac priznao da je zapravo on taj koji je počinio zločin, piše Daily Mail.

Kevin Dugar (44), konačno je u srijedu pušten iz zatvora Cook County u Chicagu - devet godina nakon što je njegov brat blizanac Karl Smith, u pismu koje mu je poslao, priznao ubojstvo iz 2003. godine.

'Moram to skinuti s duše prije nego što me ubije', napisao je Smith 2013. godine. 'Samo želim biti čist i moliti se da ćeš mi uspjeti oprostiti.'

Unatoč priznanju, sudac je 2018. odbio Dugaru ponoviti suđenje jer je Smith ubojstvo priznao dok je služio 99-godišnju kaznu za upad u jednu kuću 2008., prilikom čega je šestogodišnje dijete zadobilo prostrijelnu ranu glave.

Smith je čak potpisao izjavu pod prisegom i kontaktirao Dugarove odvjetnike, no Dugaru je ipak odbijeno ponovno suđenje ili puštanje na slobodu.

Smith je posvjedočio kako je njegov brat, koji je kasnije nepravedno osuđen, napustio zabavu na kojoj su oboijica bili, odnosno da u vrijeme pucnjave uopće nije bio tamo. Rekao je kako je otišao kupiti travu, a on i njegov prijatelj su još zastali kod prodavaonice pića prije nego što su se vratili kući.

Poslije je priznao da nije istupio tijekom suđenja svom bratu jer nije mislio da će ovaj doista biti osuđen.

Nakon što je završio u zatvoru, kazao je da je ondje pronašao Boga te da je osjetio potrebu ispraviti stvari.

Ipak, sudac je Smithovu ispovijest ocijenio 'potpuno nepouzdanom', jer su se njih dvojica navodno i ranije znali pretvarati da su onaj drugi pa je sudac zaključio kako postoji 'obrazac lažnog predstavljanja i prijevare'.

Sve do osmog razreda, blizanci su se jednako oblačili, dijelili su čarape, cipele, pa čak i sendviče, rekla je njihova majka 2016., a često su ih smatrali 'jednom osobom'.

Smith je čak imao problema identificirati samog sebe na fotografijama koje su mu pokazane tijekom suđenja 2016. godine.

Njihova majka Judy Dugar, čije je djevojačko prezime Smith, bila je na Smithovom svjedočenju i navodno je bila jako uzrujana kad tužiteljstvo nije povjerovalo priznanju njezina sina.

'On ne bi lagao o tome', rekla je.

No, tu je presudu kasnije poništio Žalbeni sud nakon što se Centar za pogrešne presude žalio na slučaj.

Novi sudac rekao je da će porota najvjerojatnije promijeniti presudu nakon što sasluša nove dokaze, izvijestio je Chicago Tribune.

Smith je 2016. svjedočio o ubojstvu, rekavši: 'Ovdje sam da priznam zločin koji sam počinio i za koji je moj brat pogrešno optužen.'

Dugarov odvjetnik Ron Safer tada je rekao kako ne želi da se suđenje Dugaru ponovi.

'Sada je sasvim drugačija situacija nego prije 20 godina', rekao je Safer na konferenciji za novinare. 'Svi znaju mnogo više o tome.'

Dugar će, prema uvjetima puštanja na slobodu, prvih 90 dana boraviti u prijelaznom stambenom objektu. Nakon izlaska iz zatvora, dočekala ga je obitelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:37