SMRT MONSTRUMA

U zatvoru umro najgori serijski ubojica u povijesti SAD-a, priznao je nevjerojatan niz zločina

Prvi put je ubio na staru godinu 1970., ženu koju je upoznao u Miamiju. Posljednju žrtvu, Nancy, dokrajčio je 2005. Ukupno je ubio 93 žene
Samuel Little
 -

Samuel Little, čovjek kojega se smatra najsmrtonosnijim serijskim ubojicom koji je ikada harao SAD-om, umro je u 80. godini. Uzrok smrti zasad nije poznat, javljaju američki mediji.

Little je od 2014. godine služio tri uzastopne doživotne zatvorske kazne bez mogućnosti pomilovanja zbog ubojstva tri žene koje je počinio krajem 80-tih godina. Amerikanac koji se predstavljao i kao Samuel McDowell s vlastima je počeo surađivati tek u svibnju 2018. godine, nakon što su ga uspjeli povezati s ubojstvima triju žena. Naknadno je priznao da ih je ubio 93, diljem 19 saveznih američkih država, a FBI njegovo priznanje smatrao je vjerodostojnim.

Detektivka Mitzy Roberts iz Kalifornije, koja se bavila neriješenim slučajevima, uspjela se 2011. godine domoći DNK materijala koji je sugerirao da je za ubojstvo triju žena krajem 1980-ih odgovoran isti muškarac - Little. Bile su to redom Carol Alford (41), Audrey Nelson (35) i Guadalupe Apodaca (46). U tom trenutku Little nije služio neku od brojnih zatvorskih kazni koje su mu dosuđene tijekom života. Locirali su ga u jednom skloništu za beskućnike i uhitili te se bacili na slaganje slagalice zločina.

Ondje su ga vlasti zahvaljujući tragovima DNK dovele u vezu s trima neriješenim predmetima poznatim kao "cold cases" na temelju čega je 2014. osuđen za ubojstvo triju žena u Los Angelesu između 1987. i 1989. Sve tri su bile pretučene i ugušene.

No, nisu imali puno uspjeha. Little je, naime, šutio, sve dok konačno nije otvorio dušu jednom od istražitelja Jimu Hollandu. On je odigrao kartu koja je zaintrigirala Littlea.

"Nitko ne zna tvoje ime. No, mislim da si ti vjerojatno jedna od najzanimljivijih osoba u povijesti naše zemlje", dodvoravao mu se prema pisanju Washington Posta koji je imao uvid u snimku njihova razgovara. Prebacio ga je u ćeliju nalik na hotelsku sobu, s TV-om i hranom iz McDonald'sa, nutkao ga je. Obećavao mu je i studio u kojem će se moći posvetiti slikanju. I, najvažnije, neće dobiti smrtnu kaznu za zločine koje prizna.

Bilo je to nešto što Little očito nije mogao odbiti, a jednom kad je progovorio više nije mogao prestati pričati. Ni crtati. Prvi put je, rekao im je, ubio na staru godinu 1970., ženu koju je upoznao u Miamiju. Posljednju žrtvu, Nancy, dokrajčio je 2005. Otkad je Little priznao ubojstva i opisao svoje žrtve te okolnosti njihovih smrti, FBI ih je uspio identificirati 60.

Rodio se 7. lipnja 1940. u Reynoldsu u državi Georgiji. Imao je, kako se sjeća, sedam ili osam godina kada je prvi put osjetio poriv da nekoga zadavi. Do petog razreda već je razvio opsesiju učiteljicom koja si je dodirivala vrat dok je predavala te je maštario kako davi pjegavu djevojčicu koju je poznavao.

Njegova maloljetna majka napustila ga je nedugo nakon što se rodio, a kao školarac je odrastao s rođacima u Ohiu. Bilo mu je 13 godina kad je prvi put uhvaćen u krađi. Dvije godine kasnije priveden je zbog provale, godinu nakon toga zbog upada u trgovinu namještajem. Bio je to tek početak bogate kriminalne karijere.

Naime, policija ga je tijekom njegova života uhićivala diljem cijele zemlje. Napad u Denveru. Korištenje usluge prostitutke u Kaliforniji. Pljačke u Philadelphiji, Los Angelesu i Phoenixu... Svako malo bi završio u zatvoru - ponekad tek na nekoliko mjeseci, ponekad na više godina. U svakom slučaju, nikada dovoljno dugo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 16:26