OGLASI VRIŠTE

U želji da privuče što veći broj dobrovoljaca, Moskva pokrenula bizarnu kampanju: ‘Tražimo samo ovakav profil ljudi!‘

Probleme s kadroviranjem nakon 14 mjeseci brutalnog rata muče i Ukrajince s obzirom na velik broj poginulih i osakaćenih

Ruski vojnik, billboardi u Moskvi pozivaju dobrovoljce da se prijave na ratište

 /Profimedia

U želji da privuče što veći broj vojno sposobnih muškaraca na bojište u Ukrajini, ruski vrh pokrenuo je žestoku novu reklamnu kampanju za vojne dobrovoljce u kojoj traži "muškarčine".

Cilj je, prema najnovijem izvješću britanskih obavještajaca, pronaći 400.000 dobrovoljaca, a oglasi "vrište" s reklamnih panoa uz ruske ceste, s televizije i društvenih mreža. Zapadni analitičari ističu da će ruskim vlastima biti teško doći do željene brojke novih regruta. U oglasima se također igra na financijsku kartu te se tako ističe koliko se plaća za prijavu u vojsku.

Probleme s kadroviranjem nakon 14 mjeseci brutalnog rata muče i Ukrajince s obzirom na velik broj poginulih i osakaćenih i na njihovoj strani.

Bjelorusko ministarstvo obrane objavilo je, pak, da su se bjeloruske jedinice vratile s obuke u Rusiji za upravljanje sustavom za taktičke rakete Iskander, koji se koristi za lansiranje nuklearnog oružja. Prije mjesec dana ruski predsjednik Vladmir Putin rekao je da će Rusija stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiju kao odgovor na poteze NATO-a u Europi.

Institut za proučavanje rata, američki think tank, objavio je u izvješću od subote informaciju da je ukrajinska vojska navodno uspostavila borbene položaje na istočnoj strani Dnjipra, pokraj Hersona. Izvor za tu vijest su ruski vojni blogeri. Infiltracija u toj regiji prvi je znak da bi uskoro mogli pokušati otjerati Ruse s položaja koje koriste da bi raketirali Herson. Zbog stalne paljbe stanovništvo ne može normalno živjeti otkad je grad preuzet iz rusku ruskih vojnika.

No, to bi mogle biti i prve naznake smjera kretanja proljetne ofenzive. Ruski vojni blogeri naveli su da su Ukrajinci uspostavili rute za opskrbu položaja i da redovito rade upade na tom području.

Ukrajinska strana odavno je rekla da će, čim bude spremna, pokušati izbaciti ruske snage s juga zemlje nakon što su prošle jeseni povratili velike površine svojeg teritorija. S obzirom na to da se sve glasnije govori o pregovorima do kraja godine i najavljuje da Ukrajina ne može dobiti rat tako da vrati cijeli teritorij, ukrajinska vojska mogla bi u proljetnoj ofenzivi pokušati poboljšati svoje položaj u odnosu na poluotok Krim pod ruskom kontrolom.

Ukrajinska vlada na čelu s predsjednikom Volodimirom Zelenskim i dalje ustraje u najavi da neće stati dok ne vrati svu preotetu zemlju.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u petak je izjavio da je "siguran" da je Ukrajina spremna za vraćanje još svojeg teritorija u idućoj ofenzivi. Kijev u međuvremenu traži da Zapad "zaboravi sve crvene linije" i usudi se poslati potrebno naoružanje, ne bojeći se ruskih prijetnji nuklearnim oružjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:57