BOMBARDIRANJE U SIRIJI

U ZRAČNIM NAPADIMA U SIRIJI UBIJEN ŠEF ISLAMSKE DRŽAVE? Rusi iz zraka gađali sastanak na vrhu ISIS-a

Još se čeka službena potvrda, kaže ruski ministar obrane.
 REUTERS

Ruski ministar obrane objavio je da se vjeruje da je vođa terorističke organizacije ISIS poginuo u zračnom napado u Raqqi u Siriji, javljaju britanski i američki mediji.

Kaže da još čekaju službenu potvrdu.

Zračni napad je ciljao na sastanak vođa ISIS-a 28. svibnja, prenose ruske agencije.

- Prema dostupnim informacijama koje se trenutačno provjeravaju putem svih dostupnih kanala, vođa ISIS-a Abu Bakr al-Baghdadi eliminiran je tijekom izvedenog napada na susretu na kojem je bio prisutan - citira riječi ministra agencija RIA.

Baghdadi je privukao pozornost cijelog svijeta kad se 2015. pojavio u snimci na kojoj je zaprijetio da će dići pobunu u Saudijskoj Arabiji i napasti Izrael. Poruka je objavljena u trenutku kada je ISIS trpio velike poraze u Siriji i Iraku.

Trajala je 24 minute, a u njoj Baghdadi kritizira veliku koaliciju 34 države koju je 15. prosinca 2015. osnovala Saudijska Arabija u cilju borbe protiv terorizma.

Amerikanci ga ulovili, pa oslobodili

Baghdadi je odrastao u religioznoj obitelji, studirao islamsku teologiju u Bagdadu, a 2003., godine kad je započela američki predvođena invazija na Irak, pridružio se salafističkim džihadističkim pobunjenicima. Amerikanci su ga ulovili, no i oslobodili godinu dana kasnije jer su ga smatrali civilom, a ne vojnom metom. Njegovim borcima slijedi neizbježan poraz u opkoljenim prijestolnicama "kalifata", Mosulu u Iraku i Raki u Siriji, a dužnosnici tvrde kako se al-Bagdadi kloni oba grada te se skriva negdje u tisuće kilometara velikoj pustinji između njih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. svibanj 2024 15:35