OSVETA ILI...?

UBIJEN DOK JE VOZIO BICIKL U Palermu izvršen atentat na bossa Cosa Nostre i to u vrlo znakovito vrijeme: 'Kad god kažu da mafija ne postoji...'

 Profimedia, LaPresse

Mafijaški boss ustrijeljen je u ponedjeljak u Palermu na Siciliji dok je vozio bicikl u, kako se čini, mafijaškom atentatu kakvi su postali rijeđi posljednjih godina jer su najopasniji kriminalci u zatvorima.

Ubijeni Giuseppe Dainotti, star 67 godina, proveo je više od dva desetljeća u zatvoru zbog ubojstva i pljačke kao član mafijaške organizacije Cose Nostre prije no što je pušten 2012.

Istražiteli vjeruju da su najmanja dvojica atentatora, vjerojatno na motoru, prišla Dainettiju i ustrijelila ga u vrat nekoliko stotina metara od mjesta jednog drugog mafijaškog ubojstva 2014.

On je ubijen dan prije 25. godišnjice ubojstva glavnog protumafijaškog tužitelja Giovannija Falconea čiji je auto dignut u zrak bombom od pola tona na cesti kod Palerma.

Glavni tužitelj Palerma Francesco Lo Voi je ocijenio da činjenica što je Dainotti ubijen usred dana u središtu grada tako blizu godišnjice atentata na Falconea ima simbolički značaj.

"Kada netko kaže da mafija više ne postoji nešto se dogodi i pokaže da postoji, ona se vrati otvoreno pucajući", rekao je Lo Voi novinarima u Rimu.

Osim ubojstva brata jednog od mafijaških bossova koje se dogodilo u istoj četvrti prije tri godine, broj mafijaških ubojstva u Palermu se znatno smanjio, a ubojstvo Dainottija prvo je u tri godine.

Načelnik policije u Palermu Renato Cortese je, međutim, prije deset dana upozorio da "uvijek postoji strah da, ako nađe racionalnu glavu koja može okupiti nesložne grupe, Cosa Nostra može postati opasna kao nekada".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. kolovoz 2022 02:43