ATENTAT KOD TEHERANA

Ubijen poznati znanstvenik za kojeg se vjerovalo da stoji iza izrade iranske atomske bombe

Zapad, Izrael i iranski disidenti sumnjičili su ga da stoji iza prikrivenog programa izrade atomske bombe koji je zaustavljen 2003.
Mjesto napada
 -

Poznati iranski nuklearni znanstvenik Mohsen Fakhrizadeh ubijen je u petak u blizini Teherana, objavili su iranski mediji.

Fakhrizadeha su Zapad, Izrael i iranski disidenti dugo sumnjičili da stoji iza onoga što smatraju prikrivenim programom izrade atomske bombe koji je zaustavljen 2003.

Iran dugo vremena niječe da pokušava razviti nuklearno oružje.

Prije vijesti o ranjavanju, nekoliko je iranskih medija, uključujući i državnu televiziju IRIB, objavilo da je znanstvenik ubijen u napadu, a to je, prema pisanju AFP-a, u petak poslijepodne potvrdilo i iransko ministarstvo obrane.

"Novi izvori kažu da je znanstvenik bio žrtva pokušaja ubojstva u oružanom napadu nepoznatih ljudi na njegove tjelesne čuvare", objavila je iranska državna televizija.

Novinska agencija Tasnim ranije je objavila da su "teroristi raznijeli drugi automobil" prije nego što su pucali na vozilo u kojemu su bili Fakrizadeh i njegovi tjelohranitelji.

Nedugo nakon atentata na Twitteru se oglasio zapovjednik iranske vojske.

- Na ubojice ovog mučenika udarit ćemo poput groma i natjerati ih da se pokaju zbog svog postupka - napisao je Hossein Dehghan koji je također i vojni savjetnik ajatolaha Alija Hameneija.

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif tvrdi kako je u ubojstvo znanstvenika umiješan i Izrael.

- Teroristi su danas ubili eminentnog iranskog znanstvenika. Ovakav kukavičluk - s ozbiljnim naznakama izraelske uloge - pokazuje očajničko ratovanje među počiniteljima - objavio je Zarif na Twitteru.

Izrael je odbio komentirati njegove navode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:27