LIKVIDACIJA

Ubijen ugledni bivši novinar u Afganistanu. Nasilje raste širom zemlje

Vladini dužnosnici i zapadne zemlje uobičajeno krive talibane za takve napade, dok oni to negiraju
 -/AFP

Ugledni bivši novinar koji je radio za afganistansko ministarstvo financija ubijen je u južnom afganistanskom gradu Kandaharu u četvrtak, objavili su pokrajinski dužnosnici, dok nasilje raste širom zemlje, uslijed povlačenja američkih postrojba.

Za sada niti jedna skupina nije preuzela odgovornost za napad, ali vladini dužnosnici i zapadne zemlje uobičajeno krive talibane za takve napade, dok oni to negiraju.

Nimat Rawan, bivši voditelj na ToloNewsu, afganistanskoj najvećoj privatnoj televiziji, ubijen je hicem iz vatrenog oružja u četvrtak ujutro, kazao je glasnogovornik pokrajinske policije Jamal Naser.

Policija istražuje slučaj, dodao je.

Posljednjih je mjeseci zabilježeno više sličnih ubojstava, a mete su često bili novinari, aktivisti civilnog društav, vladini dužnosnici i suci.

Glasnogovornik talibana Zabihullah Mujahid odbacio je odgovornost talibana za Rawanovo ubojstvo.

Mujahid se na Twitteru u srijedu okomio protiv "propagande i jednostranog izvještavanja" određenih medija.

"Ako se ovo nastavi, odgovornost za iduće korake snosit će zaposlenici medija", poručio je.

Predsjednik Ashraf Ghani osudio je napad, dodavši da militanti ne mogu utišati pravo na slobodu izražavanja.

SAD je počeo povlačiti svoje postrojbe, sukladno sporazumu s talibanima prošle godine. Još nisu povučene sve postrojbe, iako je prvotno dogovoreno povlačenje do 1. svibnja.

Kritičari tvrde da će Biden povlačenjem omogućiti talibanima da brzo preuzmu vlast na zemlji. U samo dva dana talibani su zauzeli drugi okrug u sjevernoj pokrajini Baghlan u četvrtak, kazao je glasnogovornik pokrajinske policije Jawed Basharat.

Afganistanska vlada tvrdi da su talibani ubili i ranili više od 50 vojnika u najmanje 26 pokrajina u samo 24 sata, dok su vladine snage ubile više desetaka talibana u istom razdoblju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 12:44