RAT U UKRAJINI

Ubijen zapovjednik ‘kadirovaca‘!; Kijev se brutalno narugao Rusima: ‘Evo naše ljetne prognoze!‘

Ključne događaje rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu
Jevgenij Pisarenko
 Screenshot Twitter/

Ključni događaji

  • U pošti u centru Moskve pronađena bomba
  • Ukrajina upozorava ruske turiste da se klone krimskih plaža
  • Peskov: ‘Nema puno nade da će ugovor o žitu biti produžen‘
  • Šojgu se oglasio prvi put od pobune Wagnera
  • Medvedev: ‘Sukob Moskve sa Zapadom trajat će desetljećima‘
  • Rusija je odvela više od 700.000 djece iz Ukrajine, tvrdi ruski zastupnik
  • Ukrajina: ‘Rusi napreduju na istoku, a naše snage na jugu zemlje‘
  • Rusi signaliziraju da neće produžiti sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica
18:46

Ukrajinski mediji: Ubijen zapovjednik kadirovaca

Jevgenij Pisarenko, zapovjednik čečenske oružane formacije Ahmat, ubijen je u borbama u Donbasu, objavili su ukrajinski mediji, pozivajući se na Pisarenkovog nasljednika Aptu Alaudinova koji je tu vijest objavio na svom Telegram kanalu.

15:54

Putin upozoren da bi održavanje izbora na anektiranim područjima možda moglo biti nemoguće

Ruska dužnosnica zadužena za izbore upozorila je predsjednika Vladimira Putina da će Ruska Federacija možda morati odustati od planova za održavanje izbora u regijama za koje tvrdi da su ih anektirali od Ukrajine u rujnu, ovisno o vojnoj situaciji u to vrijeme.

Rusija je prošle godine jednostrano zatražila aneksiju Donjecka, Luganska, Zaporožja i Hersona nakon održavanja takozvanih referenduma, koji su naširoko proglašeni lažnima. Rusija je Ukrajini preotela Krim 2014.

Trenutno je planirano da pet regija održi regionalne i općinske izbore 10. rujna, zajedno s ostatkom Ruske Federacije.

Reuters izvještava da je Ella Panfilova, koja predsjeda ruskim središnjim izbornim povjerenstvom, rekla Putinu: "Budući da je situacija stvarno teška, svašta se može dogoditi. Ako bude nepredviđenih okolnosti - u nekim područjima situacija bi se mogla dramatično pogoršati - i vidimo da postoji ozbiljna opasnost za život i zdravlje stanovnika, tada imamo pravo odgoditi ove izbore", rekla je.

Putin je na to odgovorio: "Razumijem".

Panfilova nije objasnila kako je prošle godine bilo moguće održati “referendume” u sličnim okolnostima i tvrditi da su bili slobodni i pošteni.

15:49

Bivši ukrajinski obavještajac optužen za izdaju

Ukrajinske vlasti optužile su bivšeg visokorangiranog obavještajca za izdaju, objavila je u ponedjeljak ukrajinska obavještajna agencija.

Oleh Kulinič, koji je vodio krimsku upravu Službe sigurnosti Ukrajine (SBU), uhićen je prošlog srpnja pod optužbama da je po nalogu iz Moskve regrutirao druge operativce naklonjene Rusiji.

Istražitelji su rekli da je radio za rusku Federalnu sigurnosnu službu (FSB) i da su ga nadzirali drugi bivši ukrajinski dužnosnici koji su prebjegli u Moskvu.

"Ovo je jasan signal svima koji rade za neprijatelja: SBU će vas sigurno pronaći i natjerati da odgovarate za ono što ste učinili", rekao je u izjavi šef SBU-a Vasil Maljuk.

Bude li osuđen, Kuliniču prijeti kazna do 15 godina zatvora.

Predsjednik Volodimir Zelenski prošle je godine pozdravio Kuliničevo uhićenje kao dio procesa "samopročišćenja".

14:38

Ukrajinski oprez oko protuofenzive je ispravan, smatra visoki dužnosnik NATO-a

Ukrajinska protuofenziva protiv ruskih snaga pokazala se teškom zbog mina i drugih prepreka, ali oprez ukrajinskih snaga je ispravan, rekao je u ponedjeljak najviši vojni dužnosnik NATO-a.

"Protuofenziva je teška", rekao je admiral Rob Bauer, nizozemski časnik koji je predsjednik vojnog odbora NATO-a.

"Ne treba misliti da je ovo lagani korak. To nikada neće tako biti", rekao je novinarima u sjedištu NATO-a u Bruxellesu.

Ukrajinske snage suočavaju se s obrambenim preprekama ponekad dubokim i do 30 kilometara dok pokušavaju probiti ruske linije, rekao je Bauer, pozivajući se na povijesnu usporedbu kako bi iznio svoje stajalište.

"Vidjeli smo u Normandiji u Drugom svjetskom ratu da je saveznicima trebalo sedam, osam, devet tjedana da stvarno probiju obrambene linije Nijemaca. Stoga, nije iznenađenje da to ne ide brzo", istaknuo je Bauer.

Satelitske slike koje je Reuters pregledao u travnju pokazuju da je Rusija izgradila opsežne utvrde, rovove, barijere za vozila i druge prepreke kako bi usporila bilo kakvo ukrajinsko napredovanje.

Bauerovi su stavovi slični onima načelnika Združenog stožera američke vojske Marka Milleya koji je u petak kazao da će protuofenziva biti vrlo teška, vrlo duga i "vrlo, vrlo krvava"

Bauer je naglasio da su Ukrajinske snage u pravu kada oprezno postupaju kako bi se izbjegli teški gubici dok ispituju moguće točke proboja.

“Izuzetno je teško u ovakvom tipu operacije. Mislim da je način na koji to rade za pohvalu", istaknuo je.

Smatra da ukrajinske snage ne treba pritiskati i kritizirati jer ne djeluju brže.

"Ovo je vrlo, vrlo teško vrijeme za njih", rekao je Bauer.

14:29

U pošti u centru Moskve pronađena bomba

Ruska državna medijska agencija RIA objavila je da je u jednom poštanskom uredu u središtu Moskve pronađen predmet koji izgleda kao bomba.

Hitne službe potvrdile su za RIA da je evakuirano više od 2o ljudi.

14:07

Ukrajina upozorava ruske turiste da se klone krimskih plaža

Ukrajinsko ministarstvo obrane jučer je podijelilo video u kojem upozorava potencijalne ruske turiste da se udalje od plaža na Krimu.

U poruci objavljenoj na Twitteru, ministarstvo kaže: "Upozorili smo vas još prošlog ljeta da se držite podalje od Krima. Naša sezonska prognoza predviđa olujno vrijeme."

Isječci koji prate tekst prikazuju kombinirane filmske klasike, od Prljavog plesa do Ralja, te ukrajinske napade na Krim - dok u pozadini svira Madonnin hit "Holiday".

13:50

Peskov: 'Nema puno nade da će ugovor o žitu biti produžen'

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da "nema previše nade" da će ugovor o prijevozu žita preko Crnog mora biti produžen.

Dogovor o žitu, koji je jamčio sigurnost brodova sa žitom koji idu u i iz ukrajinskih luka kroz vode koje kontrolira Rusija, istječe 18. srpnja.

Financial Times je u ponedjeljak izvijestio da EU razmatra prijedlog da Ruska poljoprivredna banka osnuje podružnicu kako bi se ponovno povezala s globalnom financijskom mrežom, kao poticaj Moskvi da produži dogovor.

Kada je ugovor potpisan u srpnju 2022., UN i Rusija također su potpisali memorandum o razumijevanju kojim se UN obvezuju da će omogućiti nesmetan pristup ruskih gnojiva i drugih proizvoda globalnim tržištima.

Da bi se ispunio memorandum, Rusija kaže da mora biti ispunjeno nekoliko uvjeta, uključujući ponovno primanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) u međunarodni bankovni platni sustav, SWIFT.

Peskov je rekao: “Za sada nemamo ništa za izvijestiti o provedbi tog dijela sporazuma koji se ticao ruske strane. Možemo tek konstatirati da ovaj dio dogovora još uvijek nije ispunjen. Ima još vremena do isteka roka, ali nema puno nade.”

13:47

Ukrajina oslobodila 37,4 četvornih kilometara teritorija

Ukrajina je prošlog tjedna ponovno zauzela 37,4 četvornih kilometara teritorija koji je prethodno okupirala Rusija, piše Reuters.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar rekla je u ponedjeljak da ukrajinske trupe napreduju u smjeru Bahmuta u istočnoj Ukrajini te da ruske snage napadaju u smjerovima Liman, Avdiivka i Mariinka u regiji Donjeck na istoku.

Ukrajina je vratila 9 četvornih kilometara tijekom prošlog tjedna duž istočne fronte "kao rezultat poboljšanja operativnog položaja i poravnanja crte fronte", rekao je Maliar.

Na jugu, Ukrajina je povratila 28,4 četvorna kilometra teritorija, čime je ukupna površina ponovno osvojenog teritorija duž te fronte porasla na 158,4 četvornih kilometara, dodala je Maliar.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je na Telegramu da ukrajinske snage napreduju u svojoj protuofenzivi, ali je dodao da je prošli tjedan bio "težak".

Rusija je tijekom vikenda priopćila da su njezine snage odbile ukrajinske napade u blizini sela oko Bahmuta i u područjima južnije, posebice u blizini grada Vuhledar na brdu.

12:23

Šojgu se oglasio prvi put od pobune Wagnera

Ministar obrane Ruske Federacije Sergej Šojgu oglasio se prvi put od neuspjele pobune Wagnera, koji su svojim maršom na Moskvu, između ostalog, htjeli ishoditi i sastanka s njim, ali i njegovu smjenu.

Šojgu je poručio da pobuna Wagnera nije narušila spremnost ruske vojske, piše Sky News.

11:53

Medvedev: 'Sukob sa Zapadom trajat će desetljećima, a s Ukrajinom 'trajno"

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev upozorio je da će sukob Moskve sa Zapadom trajati desetljećima, dok bi sukob s Ukrajinom mogao postati trajan.

Medvedev, kojeg su na Zapadu nekoć smatrali liberalnim modernizatorom, jedan je od najistaknutijih ruskih jastrebova otkako je Moskva prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Sada je zamjenik čelnika Vijeća sigurnosti Rusije, a njegovi stavovi odraz su nekih razmišljanja na najvišoj razini Kremlja, prema ruskim dužnosnicima.

U članku za glasnik vlade Rosijskaja Gazeta napisao je da su napetosti između Rusije i Zapada "puno gore" nego tijekom kubanske raketne krize 1962. kada je svijet bio na rubu nuklearnog rata.

Više pročitajte OVDJE.

11:39

'Putin se neće oporaviti od pobune Wagnera'

Repovi i posljedice pobune Wagnera protiv Putinove vlade bi u konačnici mogli srušiti ruskog lidera, smatra američki profesor, a ujedno i bivši veleposlanik u Rusiji, Michael McFaul.

Profesor McFaul danas je direktor političkih znanost na Sveučilištu Stanford, a na svojoj web stranici poručio je da je kratkotrajna Prigožinova pobuna nepovratno narušila Putinovu reputaciju, prenosi Sky News.

- Kratkoročno gledano, Putin će nadvladati suparnike. Ali dugoročna slika za njega ne izgleda dobro. Njegov imidž nepobjedivo vođe doživio je težak udarac od kojeg se neće oporaviti.

Bivši veleposlanik također smatra da je Prigožinova sigurnost donekle zajamčena, barem za sada. Naime, McFaul smatra da Putin ne može "Prigožina pretvoriti u mučenika dok god postoji još naoružanih i neovisnih pripadnika Wagnera"

09:49

Rusi objavili snimku uhićenja navodnog bombaša iz Ukrajine: 'Pokušao je ubiti šefa Krima'

Ruske snage sigurnosti osujetile su pokušaj atentata na čelnika Krima Sergeja Aksjonova, tvrdi ruska novinska agencija Tass.

Navodno su specijalne službe Ukrajine planirale postaviti bombu pod njegov automobil.

- Bombaš nije mogao do kraja provesti svoj naum u djelo budući da je pritvoren, piše Tass.

Objavili su i video snimku muškarca koji u pritvoru priznaje da su ga navodno regrutirale ukrajinske specijalne službe. Video isječak sadrži i prizore uhićenja.

09:38

Ukrajinski glavni tužitelj: Putinovi komentari su izravan dokaz da je Wagner ilegalni ogranak ruske vojske

Nedavni komentari ruskog čelnika Vladimira Putina o financiranju skupine Wagner predstavljaju izravni dokaz da su Wagnerovi plaćenici bili ilegalna podružnica ruske vojske u ratu u Ukrajini, rekao je za Reuters glavni ukrajinski tužitelj.

Naime, Putin je prošloga tjedna rekao da su skupina Wagner i njegov osnivač Jevgenij Prigožin primili gotovo 1,8 milijardi eura od Rusije u protekloj godini.

Ukrajinski glavni tužitelj Andrij Kostin iznio je komentare u Haagu gdje u ponedjeljak nazoči otvaranju Međunarodnog centra za procesuiranje zločina agresije u Ukrajini.

Rekao je da su Putinovi komentari o financiranju wagnerovaca iz državnog budžeta 'poput izravnog dokaza da oni nisu samo de facto, nego vjerojatno, nezakonito, i dio ruske vojske'.

Istaknuo je da je među više od 93.000 slučajeva potencijalnih ratnih zločina. koje je Kostinov ured istraživao, velik broj zločina koje su počinili borci Wagnera.

08:58

Rusija: 'Neće biti nove mobilizacije'

Nema potrebe za novim valom mobilizacije u Rusiji, usprkos gubitku boraca Wagner grupe, poručio je general Andrej Kartapolov, a prenosi TASS.

- Gubitak plaćenika Wagnera ne umanjuje ruski borbeni potencijal, smatra Kartapolov, inače čelnik ruskog odbora za obranu

- Predsjednik Putin mi je jasno, razumljivo i specifično naglasio da nema potrebe za dodatnom mobilizacijom - niti sada, niti ubuduće, kaže Kartapolov.

07:14

Rusija je odvela više od 700.000 djece iz Ukrajine

Rusija je dovela oko 700.000 djece iz zona sukoba u Ukrajini na ruski teritorij, rekao je kasno u nedjelju Grigorij Karasin, šef međunarodnog odbora u Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog parlamenta.

"Posljednjih godina 700.000 djece našlo je utočište kod nas, bježeći od bombardiranja i granatiranja iz područja sukoba u Ukrajini", napisao je Karasin na svom kanalu u aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

Rusija je pokrenula opsežnu invaziju na svog zapadnog susjeda Ukrajinu u veljači 2022. Moskva kaže da je svrha njenog programa dovođenja djece iz Ukrajine na ruski teritorij zaštita siročadi i napuštene djece u zoni sukoba.

Međutim, Ukrajina kaže da su mnoga djeca nezakonito deportirana, a Sjedinjene Države kažu da su tisuće djece prisilno odvedene iz svojih domova.

Većina kretanja ljudi i djece dogodila se u prvih nekoliko mjeseci rata i prije nego što je Ukrajina krajem kolovoza započela svoju veliku protuofenzivu kako bi povratila okupirane teritorije na istoku i jugu.

U srpnju 2022. Sjedinjene Države procijenile su da je Rusija "prisilno deportirala" 260.000 djece, dok ukrajinsko ministarstvo za integraciju okupiranih teritorija kaže da se 19.492 ukrajinske djece trenutno smatra ilegalno deportiranom.

05:08

Gatilov: Nema razloga za održavanje statusa quo oko crnomorskog sporazuma

Ruski izaslanik u Ujedinjenim narodima (UN) u Ženevi Genadij Gatilov ustvrdio je da nema osnove za održavanje "statusa quo" oko crnomorskog sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, koji ističe 18. srpnja, izvijestila je u ponedjeljak ruska novinska kuća Izvestija.

U opširnom intervjuu, Gatilov je za taj list izjavio da se provedba ruskih uvjeta za produženje sporazuma "odugovlači". Ti uvjeti, između ostalog, uključuju ponovno povezivanje Ruske poljoprivredne banke (Rosselkhozbank) s bankovnim platnim sustavom SWIFT.

"Rusija je više puta produljila primjenu sporazuma u nadi da će doći do pozitivnih promjena. Međutim, ono što sada vidimo ne daje nam temelja da pristanemo na zadržavanje statusa quo", rekao je Gatilov za Izvestiju.

Crnomorski sporazum između Rusije i Ukrajine, kojem su posredovali UN i Turska u srpnju 2022., imao je za cilj spriječiti globalnu prehrambenu krizu, omogućujući da se ukrajinske žitarice, zarobljene u crnomorskim lukama zbog ruske invazije, sigurno izvoze.

Prošlog tjedna UN je iskazao zabrinutost jer niti jedan novi brod nije registriran u okviru tog sporazuma od 26. lipnja, unatoč zahtjevima koje je podnijelo 29 plovila.

Gatilov je izrazio nadu i da će "zdrav razum" prevladati u SAD-u te da neće biti potrebe za razmatranje opcije otkazivanja sporazuma o nuklearnom oružju 'Novi Start', posljednjeg preostalog američko-ruskog sporazuma o kontroli naoružanja koji ograničava strateško nuklearno oružje u njihovim arsenalima.

Ruski predsjednik Vladimir Putin suspendirao je sudjelovanje Rusije u tom sporazumu, iako su se obje strane obvezale da će nastaviti poštivati ​​njegova ograničenja i od tada postoji "izravni kontakt" između Moskve i Washingtona po tom pitanju.

Gatilov je ponovio stajalište Moskve da će se Rusija vratiti sporazumu o smanjenju nuklearnog naoružanja samo ako Washington odustane od svog "destruktivnog smjera nanošenja strateškog poraza" Rusiji, ali je dodao da bi Rusija mogla biti otvorena za razgovore o novom paktu. "Volio bih da umjesto toga možemo početi raspravljati o ugovoru koji bi mogao zamijeniti Start nakon veljače 2026.", rekao je.

Ugovor o START-u potpisan je 2010., a istječe 2026. godine.

Zasebno, Gatilov je za Izvestiju rekao da je Rusija otvorena za diplomatsko rješenje ukrajinske krize, ali izgledi za to su sada nejasni jer se Kijev i Zapad nastavljaju kladiti na upotrebu vojne sile.

04:59

Ukrajina: 'Rusi napreduju na istoku'

Ukrajinske snage odolijevaju ruskim napadima na istočnim područjima bojišnice i suočavaju se s poteškoćama na sjeveroistoku zemlje, ali napreduju u blizini razorenog grada Bakhmuta i na jugu, izvijestila je nedjelju zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar.

Ruski izvještaji o prvoj crti bojišnice govore da su njihove snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bakhmut i u područjima južnije, posebice u strateškom gradu Vuhledaru, koji se nalazi na povišenom području Također, navode uspjeh u obuzdavanju ukrajinskih trupa na sjeveroistoku.

Reuters navodi kako nije mogao potvrditi nijedan izvještaj s bojnog polja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu je uručio nagrade vojnicima u luci Odesa i obećao da "neprijatelj ni na koji način neće diktirati svoje uvjete na Crnom moru".

Ukrajinska vojska je angažirana u protuofenzivi kako bi oslobodila područja na istoku i jugu zemlje, zauzeta u ruskoj invaziji koja je započela prije 16 mjeseci. Početni ukrajinski napredak bio je usmjeren na osiguravanje skupina sela na jugu.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar izvijestila je putem Telegrama da je na istoku "svugdje vruće", a ruske snage napreduju u blizini opkoljenih gradova Avdiivka i Mariinka u regiji Donetsk. "Osim toga, neprijatelj je započeo napad u području Svatova", rekla je, misleći na regiju sjeveroistočne Ukrajine gdje su ruske snage bile aktivne. "Vode se žestoke borbe... Situacija je dosta komplicirana", napisala je.

Maliar je izvijestio o "djelomičnom uspjehu" južno od Bakhmuta, koji su krajem svibnja zauzele ruske snage nakon mjeseci žestokih borbi. A na južnom frontu, gdje su ukrajinske snage ponovno zauzele nekoliko sela, Maliar je navela je došlo do "postupnog napretka" u dva područja.

"Naše trupe suočavaju se s intenzivnim otporom neprijatelja, minama i preraspodjelom neprijateljskih rezervi, ali neumorno stvaraju uvjete za najbrže moguće napredovanje", napisala je.

General Oleksander Tarnavskij, odgovoran za južnu bojišnicu, rekao je da ukrajinske snage "sustavno uništavaju neprijatelja" i izvijestio o smrti nekoliko stotina ruskih vojnika u posljednja 24 sata.

Zelenski i ukrajinski vrhovni vojni zapovjednik general Valerij Zalužni izvijestili su o stabilnom, iako sporom, napretku u protuofenzivi. Predsjednik Zelenski priznaje da je napredak ograničen, ali napominje da to "nije holivudski film" s instantnim uspjehom.

Ukrajina je također danas ponovno trpjela ruske zračne napade na ukrajinske gradove, iako Kremlj niječe napade na civilne ciljeve. Rusija je u nedjelju, nakon 12 dana pauze, pokrenula napad bespilotnim letjelicama na Kijev i okolnu regiju, no ukrajinski sustavi protuzračne obrane uništili su ih sve dok su se približavali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 22:53