MURSAL NABIZADA

Ubijena bivša afganistanska zastupnica: ‘Bila je snažna žena koja se zalagala za ono u što je vjerovala‘

Nakon što su talibani preuzeli vlast u kolovozu 2021. Nabizada (32) je bila jedna od rijetkih zastupnica koje su ostale u Kabulu

Žena gleda u sliku Mursal Nabizade na zaslonu telefona

 Wakil Kohsar/Afp

Bivša afganistanska zastupnica Mursal Nabizada i njezin tjelohranitelj ubijeni su iz vatrenog oružja u njezinu domu u afganistanskoj prijestolnici Kabulu.

U pucnjavi, koja se dogodila u ranim jutarnjim satima u subotu, ranjeni su i brat zastupnice te drugi zaštitar. Treći zaštitar je navodno pobjegao s mjesta događaja s novcem i nakitom.

Glasnogovornik kabulske policije Khalid Zadran rekao je da sigurnosne snage rade na ozbiljnoj istrazi incidenta jer napadači još nisu identificirani, a motivi ubojstva ostaju nejasni.

Nakon što su talibani preuzeli vlast u kolovozu 2021. Nabizada (32) je bila jedna od rijetkih zastupnica koje su ostale u Kabulu. Mnogi njeni kolege hvalili su njenu hrabrost jer je odbila napustiti zemlju. Bivša zastupnica Mariam Solaimankhil rekla je da je Nabizada bila "pravi pionir, snažna i otvorena žena koja se zalagala za ono u što je vjerovala, čak i pred opasnošću".

"Unatoč tome što joj je ponuđena prilika da napusti Afganistan, odlučila je ostati i boriti se za svoj narod", napisala je na Twitteru. No, primjer Nabizade posljednji je pokazatelj progresivnog pogoršavanja prava žena i njihova položaja pod strogom islamističkom vladavinom talibana.

Nabizada je izabrana za članicu parlamenta iz Kabula 2019. iz istočne pokrajine Nangarhar. Bila je članica parlamentarne komisije za obranu i radila je u nevladinoj organizaciji, Institutu za razvoj ljudskih resursa i istraživanja. Na poziciji je ostala sve do talibanskog preuzimanja vlasti. Mnoge žene na istaknutim profesionalnim poslovima tada su pobjegle iz zemlje. Nabizadine pristaše rekli su da je ona primala prijetnje smrću zbog kampanja za podršku pravima žena. Prije četiri mjeseca na lokalnoj je televiziji Nabizada kritizirala talibansko ograničavanje ženskih sloboda, poput zabrane srednjeg i visokog obrazovanja, rada u javnom sektoru i posjećivanje parkova i kupališta. Nedavno su talibani zabranili ženama rad u nevladinim organizacijama.

Abdullah Abdullah, visoki dužnosnik u bivšoj afganistanskoj vladi koji je podržavao Zapad, opisao je na društvenim mrežama Nabizadu kao "slugu naroda".

Hannah Neumann, zastupnica u Europskom parlamentu, rekla je: "Ona je ubijena u mraku, ali talibani grade svoj sustav rodnog aparthejda na dnevnom svjetlu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:34