OD POČETKA RATA

Ubilo se najmanje pet moćnih ruskih biznismena, neki sumnjaju u službene verzije: ‘Mislim da je nešto znao...‘

Kako piše CNN, najmanje četvero mrtvih povezuje se sa ruskim energetskim gigantom Gazprom, ruskim naftnim gigantom

Tajkun Sergej Protosonja, supruga Natalya i kćer Marija nađeni su mrtvi u Španjolskoj (u pravokutniku); na glavnoj slici očevid u ispred stana Vladislava Avajeva u Moskvi

 Profimedia

Najmanje pet utjecajnih ruskih poduzetnika počinilo je samoubojstvo od kraja siječnja, od čega ih je troje navodno prije toga ubilo članove svoje obitelji.

Kako piše CNN, najmanje četvero mrtvih povezuje se sa ruskim energetskim gigantom Gazprom, ruskim naftnim gigantom koji nije htio komentirati navode.

Jedan od vodećih izvršnih direktora nađen je mrtav u skojoj kolibi 30. siječnja u Lenjinsku krajem siječnja. Na mjestu nesreće pronađeno je oproštajno pismo. Identificiran je kao ruski državljanin Leonig Šulman, šef prijevoza u Gazpromu.

Mjesec dana kasnije pronađeno je u istom mjestu mrtvo tijelo još jednog od vodećih ljudi te tvrtke. Leš je nađen, javila je Novaya Gazeta, s jasnim znakovima samoubojstva.

Ruske vlasti se za medije nisu oglasile ni o jednoj smrti.

A onda je 28.veljače u Surreyu njegovom domu u Engleskoj pronađeno mrtvo tijelo ukrajinskog milijardera s ruskom adresom, Mikhalila Walforda. Saslušanje mrtvozornika o njegovoj smrti trebalo bi biti održano 29. srpnja, izvijestio je sud.

Krajem ožujka pronađeno je mrtvo tijelo još jednog ruskog biznismena, u Nižnjem Novgorodu. Prema podacima ruskog tužiteljstva, 43-godišnji muškarac Vasilij Melnikov, vlasnik farmaceutske kompanije MedStom, nađen je 23. ožujka mrtav uz suprugu i dvoje djece u dobi od četiri i deset godina koja su bila izbodena na smrt. Ruski tužitelji nisu njihove identitete službeno potvrdili. Tek su rekli da nisu pronašli tragove nasilnog upada u stan kao i da su iz stana izuzeli više noževa.

Istražitelji vjeruju da se radi o višestrukom ubojstvu i samoubojstvu,

Ranije ovog mjeseca dogodila su se, vjeruje se, još najmanje dva takva slučaja. Bivši potpredsjednik Gazprombanke Vladislav Avajev pronađen je mrtav u svom stanu u Moskvi 18. travnja uz svoju suprugu i djevojčicu.Ovo se također smatra još jednim slučajem ubojstva i samoubojstva.

Julija Ivanova, koja je izašla pred medije ispred ruskog tužiteljstva, otkrila je da su tijela pronađena nakon što dadilja nije uspjela ući u kuću, kao ni prijatelji.

Bivši visoki dužnosnik Gazprombanke Igor Volobujev rekao je CNN-u da on ipak ne vjeruje kako se Avajev ubio.

- Njegov posao bio je baviti se vrlo važnim klijentima. Bio je zadužen za vrlo unosne poslove. Zašto bi se ubio? To mi se ne čini vjerojatnim, mislim da je ipak znao nešto drugo što ga je natjeralo na taj čin - rekao je.

Samo dan kasnije, 19. travnja, pronađeno je mrtvo tijelo bivšeg direktora plinske kompanije Novatek Sergeja Protosenja u Barceloni. Uskoro su u LLoret de Maru, popularnom turističkom gradiću nedaleko katalonske prijestolnice, u luksuznom stanu pronađena i tijela njegove supruge Natalye i kćeri.

Sin Fedor, koji s obitelji nživi u Francuskoj, ne može se pomiriti s idejom da bi njegov otac bio spreman počiniti takvo zlodjelo te smatra da je ubijen.

- Jako je volio moju majku, a pogotovo moju sestru Mariu. Ona je bila njegova princeza. On nikada ne bi učinio nešto da im naudi. Ne znam što se dogodilo te noći, ali znam da ih on nikada ne bi ozlijedio - kazao je.

Unatoč tomu, katalonska policija inzistira na tezi da se radi o obiteljskom nasilju te da se ne radi o o ubojstvu niti o kaznenom djelu počinjenom od strane ruske mafije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 18:17