PREDSJEDNIČKI DEKRET

Ubio rusku novinarku, osuđen je na 20 godina zatvora, a onda je došlo do preokreta: ‘Putin je povukao potez!‘

Sergej Hadžikurbanov je bio proglašen krivim za pružanje logističke podrške za ubojstvo Ane Politkovskaje

Sergej Hadžikurbanov

 Novoderezhkin Anton/Tass/Profimedia/Novoderezhkin Anton/tass/profimedia

Jedan od muškaraca koji su 2006. godine osuđeni za ubojstvo ruske novinarke Ane Politkovskaje pomilovan je nakon što se borio u Ukrajini, rekao je njegov odvjetnik.

Sergej Hadžikurbanov, bivši moskovski policajac, bio je osuđen na 20 godina zatvora na suđenju 2014. godine. No njegov odvjetnik Aleksej Mihalčik kaže da je sada dobio predsjedničko pomilovanje, nakon što je završio šestomjesečni vojni ugovor.

Hadžikurbanov je jedan od petorice osuđenih za zločin.

Politkovskaja, istraživačka novinarka i glasna kritičarka ruskog rata u Čečeniji, upucana je u liftu u svom stambenom bloku. Za svoje izvještavanje za novine Novaja Gazeta stekla je međunarodnu slavu zbog uporne istrage ruskih zločina u Čečeniji.

image

Ana Politkovskaja

Jens Schlueter/Ddp Images Via Afp

No, njezini tekstovi, u kojima je bila vrlo kritična prema predsjedniku Vladimiru Putinu - koji je tada služio svoj drugi mandat - i čečenskom vodstvu, izazivali su bijes mnogih u vrhu ruskih vlasti.

Hadžikurbanov je bio proglašen krivim za pružanje logističke podrške za ubojstvo. "Kao pripadnik specijalnih snaga, Hadžikurbanov] je bio pozvan da potpiše ugovor za sudjelovanje u specijalnoj vojnoj operaciji", rekao je njegov odvjetnik za AFP. "Kad je ugovor istekao, predsjedničkim je dekretom pomilovan", dodao je, kako prenosi BBC.

Rusko ministarstvo obrane regrutiralo je osuđenike za borbe u Ukrajini, preuzimajući tu praksu od plaćeničke grupe Wagner koja ju je prva usvojila prošle godine.

Naručitelj nikad utvrđen

Na suđenju za ubojstvo 2014. godine, Rustam Mahmudov je dobio doživotnu robiju jer je on bio taj koji je pucao u Politkovskaju. Njegov stric Lom-Ali Gaitukajev, jedan od onih koji su proglašeni krivima za organiziranje ubojstva, također je osuđen na doživotni zatvor. Dva Mahmudovljeva brata, Džabrail i Ibragim, osuđeni su na 14 i 12 godina u kažnjeničkoj koloniji.

Nikada nije utvrđeno tko je bio naručitelj ubojstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 17:15