MONSTRUM SVE PRIZNAO

'UBIO SAM JOŠ SEDAM LJUDI!' Kako se svima simpatični agent za nekretnine pretvorio u jednog od najgorih serijskih ubojica u američkoj povijesti

 
 NBC4I.COM

Kao da nije dovoljno šokirao američku javnost, serijski ubojica Todd Kohlhepp poslao je pismo novinama i objavio da je ubio još najmanje sedam osoba. U pismu lokalnim novinama Herald-Journal iz Spartanburga Kohlhepp se pohvalio da ih ima još.

Slučaj serijskog ubojice, koji je na prijevaru godinama otimao žene i ubijao muškarce, zgranuo je američku javnost nakon što je posljednja njegova žrtva otkrivena svezana lancem za vrat u kontejneru usred šume. Nakon pronalaska nestale Kale Brown (30) klupko se odmotalo i otkrilo krivca za stara neriješena ubojstva u američkoj saveznoj državi Južnoj Karolini.

“Pokušao sam reći policiji i FBI-u, ali ignorirali su me. Previše je to kompliciralo stvari. Hvala ti, privatna dozvolo za letenje”, napisao je sugerirajući da ima još žrtava i da se nalaze u više saveznih država.

Njegov kriminalni put počeo je još 1987. kad je imao samo 15 godina. Početak kraja strašne “karijere” dogodio se lani u studenome kada je lokaciju Kale Brown razotkrio signal mobitela.

Nije slutilo na zlo

Djevojku je oteo dva mjeseca ranije. Objavio je oglas da traži čistačicu. “Ništa nije slutilo na zlo dok smo se vozili prema njegovu posjedu u Woodruffu”, ispričala je poslije Brown. Osjećala se sigurnom i zato što je s njima bio njezin dečko Charlie Carver. Tridesetdvogodišnjaka je Kohlhepp ubio pred njezinim očima. Ona sama je utjerana u neuredni kontejner za skladištenje stvari u kojem je provela sljedeća dva mjeseca.

Dok su policajci pilili lanac kojim je bila privezana za zid, šokirana žena ispričala im je sve o Carverovu ubojstvu, o brutalnim silovanjima koja su se događala dva puta dnevno, ali i da se ubojica hvalio da je “dogurao gotovo do troznamenkastog broja žrtava”. Daljnja istraga otkrila je tri plitka groba sa ženskim tijelima. Ubojica ih je namamio na sličan način kao i Kalu Brown - oglasom za honorarno čišćenje. Kohlhepp je, pokazalo se, odgovoran i za četverostruko ubojstvo u trgovini motociklima koje je bilo neriješeno 13 godina.

U svibnju je priznao krivnju kako bi izbjegao smrtnu kaznu. Dobio je četiri doživotne kazne i još 60 godina zatvora.

Prodavao nekretnine

Baš ništa, tvrde oni koji su ga poznavali, nije odavalo brutalnog i hladnokrvnog serijskog ubojicu. Radio je kao agent za prodaju nekretnina. No, kada je policija pretražila njegov dom, pronašla je arsenal oružja. “Imao je više streljiva nego neki policijski okruzi”, izjavio je šerif okruga Spartanburg, Chuck Wright.

“Najednom su se preda mnom našle tri osobe. Majka mi je bila najbliža. Upucao sam je dva ili tri puta u prsa. Sin i voditelj poslovnice počeli su bježati prema izlazu. Zgrada je bila golema, ali počistio sam je za 30 sekundi”, ispričao je Kohlhepp policiji kako je izgledalo ubojstvo u motociklističkoj trgovini u Chesneeju 2003. godine. Njegove žrtve bili su 30-godišnji Scott Ponder, Beverly Guy (52), Brian Lucas (30) i Chris Sherbert (26). Nakon što je ubojica u pismu priznao ubojstvo još sedam osoba, šef lokalne policije za list Herald-Journal izjavio je kako ne vjeruje da je odgovoran za neriješena ubojstva na tom području. No, vjeruje da bi žrtava moglo biti u drugim saveznim državama. Zbog toga je istraga i dalje otvorena.

Jedina osoba koja zna istinu drži se zagonetno. “U ovom trenutku nemam razloga otkriti broj žrtava ili lokacije gdje se nalaze”, izjavio je Kohlhepp. No, on žudi za pažnjom. U rujnu je poslao pismo New York Postu i ustvrdio da nije silovao Kalu Brown. Pokušao joj je, tvrdi, pomoći. “Držao sam je u kontejneru jer joj nisam želio učiniti nažao. Nisam je želio prepustiti nekome tko bi je povrijedio. Držao sam je tamo dok ne odlučim kako nenasilno riješiti njezin slučaj”, ustvrdio je ubojica u pismu. Mnoge od svojih žrtava je ocrnio tvrdeći da nisu ništa bolje od njega. “Ne kažem da me to opravdava. To što sam učinio nije bilo u redu”, napisao je, i to je bilo jedini put kada je pokazao kakvo-takvo kajanje.

Počeo s 15 godina

Među njegovim su žrtvama Joe Coxie (29) i Meagan Leigh McCraw-Coxie (26). I njih je namamio oglasom o honorarnom poslu. Muškarca je odmah ubio, a ženu zatočio. Ubio ju je nakon nekoliko dana jer je pokušala zapaliti kontejner cigaretama koje joj je dao. To ubojstvo dogodilo se 2015. godine.

Policija vjeruje da je oružje kojim je prisilio i ubio svoje žrtve Kohlhepp nabavio ilegalno. Naime, on je još 1987. godine osuđen za otmicu u Arizoni. Prema američkim zakonima, osuđeni kriminalci ne mogu kupovati oružje. Kohlhepp je u rodnoj Arizoni oteo godinu dana mlađu susjedu. Prijeteći joj pištoljem, svezao ju je i silovao. Uhićen je i osuđen na 14 godina zatvora. Tada je imao samo 15 godina. Nakon odsluženja kazne, preselio se 2001. u Južnu Karolinu i sve do prošle godine tražio i ubijao nove žrtve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:20