CASH AND CARRY PIONIR

UBIO SE SUVLASNIK LANCA METRO Tihi milijarder suočen s bolešću odabrao smrt

Otto Beisheim odrastao je u siromašnoj radničkoj obitelji. Stekao je bogatstvo od 3,3 milijarde dolara
 AFP

BERLIN - Njemački milijarder i jedan od osnivača Metro AG-a Otto Beisheim, koji je bogatstvo stekao promovirajući američki “cash and carry” koncept trgovina u Njemačkoj, a potom i u cijeloj Europi, počinio je samoubojstvo u svom domu u gradiću Rottach-Egern u južnoj Njemačkoj.

Beisheim, koji je imao 89 godina, ubio se jer je, kako je pojašnjeno u službenom priopćenju iz njegove tvrtke Beisheim Group, “izgubio volju živjeti i boriti se s neizlječivom bolešću” koja mu je nedavno dijagnosticirana. Pronađen je mrtav u domu na obali jezera Tegernsee.

“Svojim cash and carry sustavom samoposluživanja sredinom 1960-ih revolucionarizirao je trgovački sektor”, napisao je izvršni direktor Metroa, Olaf Koch, u svojem priopćenju.

Otto Beisheim je, uz financijsku pomoć obitelji Haniel i Schmidt-Ruthenbeck, 1964. osnovao Metro, danas najveći trgovački lanac u Njemačkoj, čiji su dućani ustrojeni kao skladišta poslovali po tada u Europi nepoznatom principu “cash and carry” u kojem su veliki kupci, poput restorana i hotela, mogli kupovati robu u većim količinama i po veleprodajnim cijenama. Metro Group je danas treći trgovački lanac u Europi, nakon Carrefoura i Tesca, godišnja prodaja mu je oko 66 milijardi eura, a zapošljava 280.000 ljudi u 32 države.

Beisheim se iz Upravnog odbora tvrtke, koja ima sjedište u Düsseldorfu, povukao 1994. godine, a poslije je u dva navrata prodavao svoj vlasnički udio. S dvije spomenute obitelji, koje su u jednom trenutku kupile većinski udio u Metrou, raskinuo je raniji sporazum o zajedničkom upravljanju tvrtkom. Njegov konačni vlasnički udio u tvrtki iznosio je deset posto, a u međuvremenu je uložio i u gradnju trgovačkog centra na berlinskom Potsdamer Platzu, koji nosi njegovo ime.

Forbes je njegovo bogatstvo prije nekoliko godina procijenio na 3,3 milijarde dolara. Bio je udovac bez djece, a njegov imetak podijelit će dvije fundacije koje će nositi njegovo ime i baviti se sponzoriranjem kulturnih i poslovnih projekata. Jedna je u švicarskom gradu Baaru, gdje je također imao kuću, a druga u Münchenu.

Otto Beisheim živio je povučeno i odbijao svaki razgovor s medijima. Stoga se o njegovu osobnom životu jako malo znalo, osim da je rođen 1924. u Essenu, u siromašnoj radničkoj obitelji. U javnosti je njegovao imidž filantropa koji često donira visokoobrazovne institucije, a najpoznatija je ona kada je darovao 25 milijuna eura menadžerskoj školi iz Koblenza koja je nakon toga uzela njegovo ime.

No, njegov imidž nije bio besprijekoran. Imao je puno problema kada su njemački mediji otkrili da je bio pripadnik Hitlerove nacističke postrojbe Waffen-SS. Tada su iz Uprave tvrtke Beisheim Group poručili da je Beisheim bio samo vojnik te da se 1942. godine prebacio u drugu postrojbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:40