TRAŽI POŠTIVANJE MJERA

UBLAŽUJU RESTRIKCIJE, ALI POZIVAJU I NA OPREZ Poruka Kurza: 'Ostanite doma za Uskrs kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusa'

Austrijski kancelar Sebastian Kurz
 AFP

Austrijski savezni kancelar Sebastian Kurz ponovno je u subotu pozvao građane da drže međusobni razmak, te izbjegavaju okupljanje članova obitelji za uskrsne blagdane kako bi se zadržali postignuti pomaci u borbi protiv koronavirusa.

"Ostanite doma, odreknite se susreta s prijateljima i članovima obitelji za Uskrs kako ne bi došlo do širenja zaraze koronavirusa", glavna je poruka za Uskrs kancelara Sebastiana Kurza Austrijancima koju je uputio u razgovoru za austrijski radio ÖRF1.

Zahvalio je Austrijancima zbog načina na koji su posljednjih tjedana reagirali na krizu. "Zajedno smo uspjeli spasiti mnoge živote, taj put moramo dosljedno nastaviti".

Austrijska vlada planira poslije uskrsnih blagdana korak po korak ublažiti restrikcije, a prvo otvoriti male trgovine površine do 400 četvornih metara.

"To se može ostvariti samo ako se širenje zaraze ne poveća", kazao je austrijski kancelar i upozorio: "Mnogi vjerojatno smatraju neopasnim sresti prijatelje koji nisu oboljeli ili članove obitelji koji također nisu bolesni, ali to može biti najopasnije".

Izrazio je zadovoljstvo da je vlada rano donijela stroge mjere što je bilo teško u to vrijeme kada još nije bilo mnogo zaraženih, ali se pokazalo, kako je rekao, da je bila "prava odluka u pravo vrijeme".

Prema ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi u Austriji je u subotu prijepodne evidentirano 13.561 zaražena osoba, dok ih je u petak bilo oko 13500. Od toga je umrlo 337 ljudi, a ozdravilo 6604. Provedeno je gotovo 150.000 testova.

Austrija je sredinom ožujka uvela stroge mjere, a posljednjih dana bilježi više ozdravljenih nego zaraženih, smanjen je broj ljudi u bolnicama i broj pacijenata na intenzivnoj njezi.

Sve su to ohrabrujući pomaci u borbi protiv koronavirusa a najvažnije je, prema Kurzu, da se taj trend zadrži kako bi se nastavio put postavljenih ciljeva savezne vlade za postupni povratak u normalni život.

"Austrijanci se još mjesec dana moraju držati mjera ograničenja što je teško, ali prijeko potrebno kako ne bi došlo do drugog vala širenja zaraze virusa koji bi, prema stručnjacima, mogao biti puno jači", objasnio je austrijski kancelar.

Mjere ograničenja kretanja i okupljanja te posebice držanje razmaka, obvezno nošenje maski u trgovinama i javnom prijevozu produljene su do 1. svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 18:38