PRVA PRESUDA

Ubojica dječjeg lica dobio doživotni zatvor. Likvidirao je nedužnog penzionera na biciklu

Ruski vojnik proglašen je krivim zbog ubojstva u prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka rata

Vadim Šišimarin

 Sergei Supinsky/AFP

Vadim Šišimarin, pripadnik ruskih snaga u Ukrajini, osuđen je u Kijevu na doživotnu kaznu zatvora zbog ubojstva nenaoružanog civila Oleksandra Šelipova nekoliko dana nakon početka ruske invazije, prenosi BBC.

Suci su zaključili da je Šišimarin "kršeći međunarodne konvencije i ispunjavajući kazneni nalog, shvatio da je ubijeni Šelipov civil i nije predstavljao nikakvu prijetnju".

U strahu da bi Šelipov odao njihov položaj, ispalio je tri do četiri metka u njegovu glavu.

image

Vadim Šišimarin

Yasuyoshi Chiba/Afp
image

Vadim Šišimarin

Yasuyoshi Chiba/Afp

Šišimarin je na sudu izjavio da se "uplašio i zamolio da mu se oprosti". Također je rekao da se "kaje i da nije htio ubiti, to se jednostavno dogodilo".

Suci kažu da su se četvorica ruskih vojnika potom nastavili kretanje i predali se zarobljeništvu, bez ikakvog otpora.Šišimarin je priznao ubojstvo ubrzo nakon što ga je policija uhitila 1. ožujka.

Na pitanje suca Serhija Ahafonova - je li priznao krivnju - tiho je odgovorio:

- Da.

Šišimarin je zarobljen pri oružanom okršaju sa stanovnicima sela koji su se za borbu protiv Rusa bili naoružali lovačkim puškama. Tvrdi da mu je naređeno da ubije Šelipova jer su vidjeli da je umirovljenik, koji je prolazio na biciklu, imao mobitel u ruci, uočio tenkovsku jedinicu u bijegu i možda je htio dojaviti ukrajinskim trupama gdje se nalaze.

image

Vadim Šišimarin

Yasuyoshi Chiba/Afp
image

Vadim Šišimarin

Yasuyoshi Chiba/Afp

Ubijen je iz automobila u vožnji, nakon što je Šišimarin, inače zapovjednik 4. tenkovske pukovnije iz Moskve, razbio prozor ukradenog Volkswagen Passata.

Umirovljenika je Šišimarin ubio u sjeveroistočnom ukrajinskom selu Čupahivki 28. veljače.

Šišimarin, odjeven u plavu i sivu trenirku s kapuljačom, u tišini je promatrao sudski postupak iza kaljenog stakla i nije pokazivao emocije kada mu je pročitana presuda.

Suđenje ima golem simbolički značaj za Ukrajinu, koja je optužila Rusiju za zvjerstva i brutalnost prema civilima tijekom invazije i rekla da je identificirala više od 10.000 mogućih ratnih zločina.

Rusija poriče namjerno gađanje civila i sudjelovanje u ratnim zločinima.

Kremlj nije odmah komentirao presudu, a ranije su naveli da nemaju informaciju o suđenju i da izostanak diplomatske misije u Ukrajini ograničava sposobnost Rusije da pruži pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:46