DO SMRTI U ZATVORU

Ubojica iz Christchurcha osuđen na kaznu kakva na Novom Zelandu nikada nije izrečena!

‘Ovo je nesumnjivo najgore ubojstvo na Novom Zelandu motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom‘
Brenton Tarrant
 John Kirk-anderson

Napadač na džamije u Christchurchu, Brenton Tarrant osuđen je u četvrtak na kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog otpusta za ubojstvo 51 muslimanskog vjernika 2019. na Novom Zelandu.

Sudac Cameron Mander rekao je da se iza Tarrantove "izopačene" ideologije krije "silna mržnja" koja ga je navela da napada muškarce, žene i djecu koji se nisu mogli braniti.

"Zadaća suda je odlučno suzbiti to zlo mržnje", rekao je sudac Mander izričući kaznu, prvu takvu u sudskoj praksi na Novom Zelandu.

Sudac je, istaknuvši da je novozelandska muslimanska zajednica platila visoku cijenu, rekao da počinitelj strašnog pokolja ipak nije uspio promicati ideologiju krajnje desnice.

image
Sanka Vidanagama

"Bili ste okrutni i bez milosti. Vaš je čin bio neljudski", rekao je sudac.

Dana 15. ožujka 2019. australski bjelački rasist Brenton Tarrant hladnokrvno je u dvjema džamijama u tom novozelandskom gradu ubio 51 vjernika na molitvi petkom, potaknuvši val osude u cijelom svijetu.

Proglašen je krivim za 51 ubojstvo, 40 pokušaja ubojstva i za teroristički napad pošto je u ožujku priznao krivnju.

Glavni tužitelj Mark Zarifeh ocijenio je da takav pokolj "nije zapamćen u povijesti zločina na Novom Zelandu".

image
Sanka Vidanagama

"Ovo je nesumnjivo najgore ubojstvo na Novom Zelandu (...) motivirano čvrsto ukorijenjenom rasističkom i ksenofobnom ideologijom", rekao je.

Doživotni zatvor je "jedina primjerena kazna" za Tarranta, zaključio je Zarifeh.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 01:38