TERORISTIČKI ČIN

UBOJICA IZ CHRISTCHURCHA REKAO DA NIJE KRIV PA SE SMIJAO 'Dajte mi samo 15 minuta s njim, vidjet ćemo hoće li se i dalje smijati'

 
Abdul Aziz, Brenton Tarrant
 Charlotte Greenfield, Mark Mitchell / REUTERS

Australac optužen za ubojstvo 51 vjernika u dvije džamije u Christchurchu na Novom Zelandu u ožujku izjasnio se u petak pred sudom da nije kriv po svim točkama optužnice.

U napadu koji je prenosio uživo na Facebooku, ubojica naoružan poluautomatskim oružjem napao je muslimane koji su se okupili na molitvama petkom u dvjema džamijama u Christchurchu 15. ožujka. Riječ je o najgorem mirnodopskom zločinu u povijesti Novog Zelanda.

Brenton Tarrant (29) je putem video linka sudjelovao na raspravi, a njegovi odvjetnici objavili su da se izjašnjava kako nije kriv.

FILE PHOTO: Brenton Tarrant, charged for murder in relation to the mosque attacks, is seen in the dock during his appearance in the Christchurch District Court, New Zealand March 16, 2019. Mark Mitchell/New Zealand Herald/Pool via REUTERS/File Photo
Mark Mitchell / REUTERS
Brenton Tarrant

'On je gubitnik, a mi smo pobjednici'

Junak iz Christchurcha, muškarac koji je iz druge džamije otjerao Tarranta, na sudu se s njim sukobio jer se ubojica smijao u sudnici. 48-godišnji Abdul Aziz je Brentona Tarranta nazvao kukavicom jer se smijuljio dok je govorio da se ne osjeća krivim za ovaj pokolj.

Tarrant je rekao da nije kriv za 51 ubojstvo i pokušaj ubojstva još 40 osoba, što se dogodilo 15. ožujka.

Preživjeli iz ovog napada su se također okupili na sudu, gdje su plakali dok se ubojica izjašnjavao o svom činu.

Aziz se smatra herojem džamije Linwood, Tarrantove druge mete, te je od tamo istjerao ubojicu.

'Smijao se na sudu, misli da je tako opasan, no bio je kukavica kad je bježao od mene dok sam ga lovio. Nije bio dovoljno muško da se tada suoči sa mnom, a sada se ovdje smije. Dajte mi samo 15 minuta s njim u jednoj ćeliji pa ćemo vidjeti hoće li se i dalje smijati', rekao je Aziz, prenosi Daily mail.

Abdul Aziz, who chased away gunman Brenton Tarrant with an Eftpos machine at Linwood mosque on March 15, speaks to journalists outside the Christchurch High Court in Christchurch, New Zealand June 14, 2019.   REUTERS/Charlotte Greenfield
Charlotte Greenfield / REUTERS
Abdul Aziz

Temel Atacocugu koji je tijekom napada pogođen čak devet puta, preživio je i sada kaže da polaže sve svoje nade u pravni sustav Novog Zelanda.

'Mi smo snažni. On je gubitnik, a mi smo pobjednici u ovoj priči. On će izgubiti', rekao je preživjeli.

Deseci članova obitelji žrtava također su bili u sudnici, a mnogi od njih bili su vidno nervozni tijekom saslušanja, dok su drugi plakali.

Suđenje počinje u svibnju sljedeće godine

Sudac Cameron Mander rekao je da će suđenje početi 4. svibnja sljedeće godine. On je dodao da sud inače pokušava početi suđenja u roku od godine dana, no "zbog razmjera i kompleksnosti ovog slučaja to je predstavljalo izazov". Sljedeća rasprava zakazana je za 16. kolovoza, a do tada će Tarrant ostati u zatvoru.

FILE PHOTO: Brenton Tarrant, charged for murder in relation to the mosque attacks, is seen in the dock during his appearance in the Christchurch District Court, New Zealand March 16, 2019. Mark Mitchell/New Zealand Herald/Pool via REUTERS/File Photo
Mark Mitchell / REUTERS
Brenton Tarrant

Tarrant se suočava s 92 točke optužnice, pošto dodana i točka za terorizam, a riječ je o prvoj optužbi za terorizam u povijesti Novog Zelanda.

On je stajao ispred kamere u strogo čuvanom zatvoru u Aucklandu, a u sudnici je bilo oko 80 pripadnika muslimanske zajednice iz Christchurcha koji su uglavnom u tišini pratili raspravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 08:57